A háború veszteségeket okozott, de ekkor terjedt el a konzerv is

Az első világháború alatti és utáni vidéki életről nyílt online kiállítás a szentendrei Skanzenben, amelyet a múzeum weboldalán nézhetünk meg. 


Skanzen - Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre

Az Amikor minden más lett... Élet a nagy háború alatt és után című tárlat személyes és közösségi történeteken keresztül mutatja be azokat a változásokat, amelyek a paraszti életforma átalakulásához vezettek az első világháború alatt és után. Olyan témákat jár körül, mint a háború alatti gazdaság, az ellátás, az ünnepek, a társadalmi segítségnyújtás, a háborús posta és a háború emlékezete.

A háború alapjaiban változtatta meg a hátországban élők mindennapjait, átalakult a falu társadalma, felborultak a nemi szerepek – írják a szervezők sajtóközleményükben. A férfiak a szántóföldek után a lövészárkokban találták magukat, a harcok során pedig addig elképzelhetetlenül távoli vidékekre is eljutottak. De a sok milliós emberveszteség mellett, amelyet a háború és a spanyolnátha okozott, olyan innovációk jelentek meg, amelyek beépültek a mindennapokba. Ekkor terjedt el többek között a konzerv, a teafilter a papírzsebkendő, a ballonkabát, a cipzár, a karóra.

Az online tárlaton fotók, levelek, dokumentumok, naplók, korabeli tárgyak, frontemlékek és műalkotások között barangolhatunk.

A kiállítást a Skanzen Magtár 900 négyzetméteres kiállítóterében rendezték meg, amely a valóságban három szintből áll. Ezt a látványt adja vissza 3D-ben a múzeum virtuális kiállítása. Az online térbe történő belépés után a bal egérgomb megnyomásával nézhetünk körbe, és a bal oldalon elhelyezett alaprajzon követhetjük nyomon, hogy éppen hol állunk. Helyet változtatni a térképet használva, vagy a bekarikázott lábjelekre kattintva tudunk.

A lap- és szemjelekre kattintva háttérinformációkat kaphatunk a tárlat altémáiról, valamint a kiállított tárgyakról, fényképekről, a felugró ablakokon belül pedig továbbkattinthatunk az új tartalmakhoz.

Az új kiállítással nyitja meg a múzeum a Határtalan Skanzen tematikus évet, amely a trianoni évforduló alkalmából a magyar kultúra határokon átívelő sokszínűségét hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek