Hotel és kiállítás is lesz a szomszédunkban felújított várban

Felújítások zajlanak az osztrák városszalónaki várban, és hamarosan központi szerepet is kapnak a felújított falak. A vár ad otthont Burgenland közelgő, 100 éves jubileumra szervezett kiállításnak is - írja az ORF.

A városszalónaki vár téli hangulataForrás: Shutterstock / Készítette: Karl Allen Lugmayer

Városszalónak várát az elmúlt 750 évben számtalanszor átépítették és bővítették. A legutóbbi nagyobb renoválás az 1980-as években történt. Január óta pedig újra munkagépek dolgoznak az épületben, ami éppen ezért átmenetileg nem is fogad turistákat.

A felújításnak nem csak azért van nagy szerepe, mert ide tervezik a „100 éves Burgenland" kiállítást, hanem azért is, mert itt látogatható meg a Történelem Háza, az Osztrák Béke és Konfliktusmegelőző Kutató és Oktatási Központ is.

A vár karakterét meghagyják, de több új, korszerű elemet is beleépítenek: akadálymentessé teszik a közlekedést, liftet szerelnek be és rámpákat helyeznek el. Hogy egész évben látogatható legyen a vár, a kiállítótérben áram- és a fűtéskábeleket szerelnek be, továbbá tűzvédelmi- és riasztórendszerek is helyet kapnak. 

Csaknem 14 millió eurót fektetnek be a várba, az átfogó koncepció pedig a várhotel elindulását is biztosítja majd, amibe további 6 millió eurót invesztálnak. A jubileumi ünnepség miatt a településképet is megújítják, többek között átalakítják a főteret.

A „100 éves Burgenland" kiállítás előkészítésében Ausztriában egyedülálló módon vonjá​k be a lakosságot. Az emberek formálhatják, alakíthatják a tárlatot. Az előkészítés része egy internetes platform, ami legkésőbb szeptemberben lesz látható az online térben. További érdekesség, hogy számos lehetőség nyílik a kiállításon belüli interaktív együttműködésre, amit a fiatal generációk is izgalmasnak találhatnak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek