Irodalmi sétaest Krisztinavárosban és a Várnegyedben

A Várnegyed alatt megbúvó Krisztinaváros Budapest egyik „legirodalmibb" városrésze, ahol a magyar irodalom olyan kötelező alakjai koptatták a járdát, mint Kosztolányi Dezső, Márai Sándor és Babits Mihály. A Hosszúlépés nyáresti sétáján visszafoglalja a turistáktól a Várnegyedet és Krisztinavárost, és a résztvevők Ott Anna segítségével fedezhetik fel, miért megkerülhetetlenek igazából az iskolai kötelezők - derül ki a Hosszúlépés. Járunk? honlapjáról.

Forrás: fortepan/hosszulepes.org

Megismerkedhetnek a nyugatosoknak második otthont adó, 24 órában működő kávéházak világával és Babits Mihály, Szabó Lőrinc és Tanner Ilona különös eljegyzésével. Bejárják az utcákat, ahol Édes Anna és a cselédlányok utolsó generációja tűrte a munkaadók szeszélyeit egy örökre eltűnt világban. Egy polgár vallomásain keresztül megismerhetik, milyen óriási szerepet játszott a múlt század eleji budapesti otthonokban a reprezentáció, akár a kényelem rovására is.

Ahogy esteledik, felsétálnak a várba, és elmélyednek Szerb Antal titokzatos történeteiben. Többek között megtudják, kikről mintázta az író az Utas és holdvilág főhőseit, hogyan utaztak, akik megtehették a századelőn, és hogyan ábrázolja Szerb Antal a várost Budapesti kalauz marslakók számára című, ma is aktuális művében.

A sétát a Bécsi kapu téren, Thomas Mann budapesti történeteivel zárják, a legendás Hatvany báró palotájánál.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek