Ebből a filmből megtudhatjuk, milyen élőlények rejtőznek élővizeinkben

Június 7-én a Duna TV-n lesz a televíziós premierje a Kárpát-medence vízi élőhelyein forgatott Kalandjaim a parányok világában című ismeretterjesztő filmnek, amely a vízben élő egysejtűek világát mutatja be – adja hírül az MTI.

Kevesen gondolnák, hogy vizeink milyen apró élőlényeknek adnak otthont - illusztrációAntranias/wikipedia

A filmből kiderül többek között, hogyan táplálkoznak, vándorolnak, kommunikálnak, "udvarolnak" és szaporodnak a vízi egysejtűek, amelyekről a film készítői azt írják, ezer szálon befolyásolják az életünket. A film a folyókban, tavakban, szikes tócsákban, a Kis-Balaton vizében is életben maradó mikroorganizmusokat mutatja be; olyan furcsa lényekkel ismerkedhetünk meg, mint a napállatkák, a harangállatkák és a kerekesférgek.

A filmben közreműködő Becz Barnabás Álmos harmadéves biológus hallgató egy expedíción keresztül vezeti végig a nézőt, és mikroszkópján keresztül mutatja meg az egysejtűek titkos életébe. Az expedíció a Kárpát-medence érdekesebbnél érdekesebb vízi élőhelyein, a  vezetett. 

Becz Barnabás Álmosnak munkájában egy minilaborral felszerelt guruló jármű nyújtott segítséget. A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtőüvegek sorakoztak, kipárnázott dobozokban kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek