Hungarikummá nyilváníthatják a híres vásári bábfigurát

A Kemény-Korngut család által életre hívott Vitéz László egy vásári bábfigura, akit nyers humoráról, piros ruhájáról, hegyes sipkájáról, palacsintasütőjéről és hősies tetteiről ismerhetünk. A piros ruhás Vitéz László a középkori olasz komédiák Pulcinellójának magyar leszármazottja, bátyja a jó öreg Paprika Jancsi, de a családhoz tartozik az orosz Petruska, a francia Guignol és a német Hanswurst is. Mindannyian nagyszájú, verekedős, de jólelkű figurák, akiknek helyén van az eszük és a szívük.

A kép illusztrációForrás: mainblick/pixabay.com

Vitéz László hagyományának őrzője a legutóbbi évtizedekben Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész volt, ő és családja összesen 25 Vitéz László-játékot állítottak bábszínpadra. A bábhős hungarikummá emelése érdekében a MBE és a MMA – tagjain keresztül képviseltetve magát – 2019. elején javaslattal fordult az illetékesekhez.

Kemény Henrik Vitéz LászlóvalForrás: Győző Lukácsházi, Henrik Kemény/commons.wikimedia.org

A Magyar Bábjátékos Egyesület közlése szerint: "már csak három hozzáértő javaslata szükségeltetik ahhoz, hogy a palacsintasütős hős bekerülhessen a tárogató, a Kassai-féle lovasíjász módszer, a hortobágyi karikás-ostor, a magyar huszár és sok nevezetesség kompániájába" - adja hírül a szinhaz.online.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek