A Sziklakórház is gyűjti a járványemlékeket

Míg a Néprajzi Múzeum elsősorban a járvány társadalmi hatásaira és kortörténeti vetületeire koncentrálva kezdett emlékgyűjtésbe, a Sziklakórház Atombunker Múzeum küldetése a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. A múzeum egy olyan archívum összeállításán dolgozik, amely megőrzi és bemutatja a jelenlegi helyzet sajátosságait a jövő számára is: azt szeretnék dokumentálni, hogyan alakította át az emberek életét a vírus, és milyen új, alternatív megoldások kidolgozására ösztönzött - olvasható a múzeum honlapján.

Maszkos főkukac miniszoborForrás: Kaszanyi Gergely/sziklakorhaz.eu

Ebből a célból elkezdték gyűjteni a járvány elleni védekezés eszközeit, a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakciók lenyomatait, illetve az átalakult mindennapokat bemutató történeteket.

Mit gyűjtenek?

A múzeum várja a saját készítésű védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket, de figyelemfelkeltő utcatárgyak, alkotások fotói is érdekesek számukra, amelyek az egészségmegőrzést, védekezést hangsúlyozzák (pl. fotó szájmaszkos szoborról, vírussal kapcsolatos graffitiról, plakátról), emellett a közösségi összefogásról, felajánlásokról szóló inspiráló történtek, amelyek létrejöttét a járványhelyzet előmozdította.

A tesztelésről szóló személyes beszámolókat is érdemes beküldeni, emellett a gyógyítás folyamatáról szóló történeteket, valamint azt, hogy az egészségügyi vészhelyzet hogyan alakította át a hétköznapokat, ide értve a karanténhelyzetet és az otthoni ápolás megoldását.

Hol gyűjtenek?

Amennyiben van olyat története, fotója vagy akár tárgyi emléke, amelyet felajánlana az archívum számára, a muzeologia@sziklakorhaz.eu címen vagy a +3630/359-8187 telefonszámon tudja felvenni a kapcsolatot a múzeummal hétköznapokon 11:00 és 15:00 óra között.

Hogyan gyűjtenek?

Mikor – hol – mi – ki? Ezekre a kérdésekre keresik a választ minden begyűjtött emlék kapcsán. Azt kérik, a beküldők mindenképp írják meg a felajánló nevét, és azt, hogy hozzájárul-e a beküldött emlék, valamint az adatai nyilvánosságra hozásához. Lehetőség van anonim beküldőként is megjelenni, ezt külön kell jelezni a múzeumnak.

Ha tárgyakat ajánl fel, adja meg elérhetőségét, azt, hogy hol lehet átvenni a tárgyat és hogyan tudják felvenni Önnel a kapcsolatot (e-mail cím, telefonszám). A felajánlott tárgyakat a vészhelyzet végén gyűjtik be, addig fotót kérnek róla rövid ismertetéssel együtt (megnevezés, készítés ideje, körülményei, használat módja, méretek, hozzá kapcsolódó személyes történet).

A felajánlott anyagokat az intézmény Múzeum digitár felületén teszik közzé, szemezgetnek belőlük Facebook-oldalukon, valamint kiállítási anyag összeállításához használják fel. Bővebb információk a múzeum honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek