Apácahercegnő maradványait találták meg egy angliai templom falában

Úgy tűnik, a tudósoknak végre sikerült megoldaniuk egy évszázados rejtélyt. Megállapították, hogy az 1885-ben, a folkestone-i Szent Mária és Szent Eanswith templom falában talált csontok valószínűleg magának Szent Eanswith-nek, a templom névadójának földi maradványai - adja hírül az Ancient Origins.

Forrás: Immanuel Giel/commons.wikimedia.org

A leletek eredete sokáig rejtély volt a tudósok előtt, a közelmúltban azonban radiokarbon technológiával tanulmányoztak néhány fog- és csontmaradványt, melynek során megállapították, hogy azok a 7. századból származnak, és valószínűleg egy 17-20 év közötti nőhöz tartoznak. Miután az alultápláltság jeleit nem fedezték fel a csontokon, arra következtettek, hogy magas rangú személy volt az illető. Az elemzések alapján szinte biztosra vehető, hogy Szent Eanswith maradványait találták meg, aki az egyik legelső angol szent, és egyben hercegnő is volt.

Tagja volt a kenti királyi családnak, akik Anglia ezen részén uralkodtak a korai középkorban. Nagyapja hozta be a kereszténységet erre a vidékre, Eanswith pedig apácaként ajánlotta életét Isten szolgálatába, és sosem ment férjhez. Apja kolostort építtetett neki, sokak szerint Angliában az elsőt. A hercegnő azonban nagyon fiatalon hunyt el, feltehetően a pestisben.

Maradványait eredetileg több helyen temették el, az angol reformáció idején viszont, amikor sok ereklyét megsemmisítettek, inkább elrejtették a csontokat a templomfalban található lyukban, ahol egészen a 19. századig rejtőzött.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek