Jön a tavasz! – Ezekre a programokra készüljenek márciusban

Bár már a február vége is olyan volt, mintha tavasz szeretett volna lenni, hivatalosan mégiscsak márciusban kezd el ébredezni a természet. Kibújnak a tőzikék, a hóvirágok, rügyezni kezdenek a fák, Hollandia tulipános kertjében kidugják a fejüket a hagymás növények, és a hónap végére ezer színben várják a látogatókat. Itthon pedig rügyfakasztó boros programok, nőnapi design vásár és szuper zöldnövényes piacnapok várnak. Mutatunk is pár lehetőséget.

Most a hazai programokkal kezdjük a sort, mivel a holland virághagymáknak még a hónap végéig idő kell, hogy teljes szépségükben virítsanak a Keukenhof tulipánkertjében. Amíg erre hangolódunk, tegyük azt egy rendhagyó boros eseménnyel a hónap elején. A Cherchez la Femme, avagy Gyengébb? Nem! – Nőnapi borkóstoló idejére ismét összejönnek Magyarország borásznői, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. A borkóstolók terepe általában a férfiaké, ezen a napon azonban megkülönböztetett szeretettel várják a hölgyvendégeket – olvasható az esemény Facebook-oldalán. 

Forrás: Gyengébb? Nem / Facebook.com

Március 7-én kiürülnek a pincék, mert a Gyengébb? Nem című kötet főszereplői, és a könyv megjelenése óta feltűnt borásznők Budapestre jönnek, hogy együtt kóstoltassák az érdeklődőkkel a legjobb boraikat, és meséljenek erről a gyönyörű szakmáról, amit elsőre talán nem a nőkkel azonosítanánk. 33 pincészet 100 bora, pezsgők, habzók, csendesek és édesek is a terítéken lesznek. Jegyeket elővételben és a helyszínen, a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában is lehet majd vásárolni.

Egy nappal később már kiskertpiaci napra ébredhetünk, ugyanis március 8-án rendezik meg a tavasznyitó vasárnapi piacot az Ellátóházban. A tavalyi eseményen mi is kint voltunk, és órákig szemezgettünk a virágok, dekorációs növények, csodás kerámia étkészletek, finom csírák, bájos kézműves termékek, natúr kozmetikumok és illatos fűszernövények között. A szervezők a nőnaphoz kötődően ingyenes belépést biztosítanak a nőknek, és mivel eddig is kutyabarát rendezvényről volt szó – a helyszínváltozás ellenére is várják a kutyusokat.

Forrás: kiskertpiac / / Facebook.com

Egy kicsit más kínálattal, de az Akvárium Klub is design vásárt rendez március 8-án. A jó az, hogy a két helyszín nincs túl messze egymástól, így a növények közül átruccanhatunk a ruhák, kiegészítők, ékszerek, táskák, modern és vintage darabok, valamint a fenntartható divat és smink világába. A Hello Piac Nőnapi Design Vásár nemcsak kiállítókkal, hanem színes programokkal, például smink- és életmód-tanácsadással, workshopokkal, termékbemutatókkal és gyerekfoglalkozásokkal is készül.

Nem csak a szívünk, Hollandia is virágba borul

A Keukenhof Tulipánkert története a 15. századra nyúlik vissza, egészen a Keukenduin, vagyis a Teylingen kastély már akkor is hatalmasnak számító konyhakertjéig. A kertből hozatott gyümölcsöket és zöldségeket a bajor származású Jacoba van Beieren grófnő is (1401–1436) a kastély konyhájára. A kert területén 1641-ben épült meg a Keukenhof kastély, ami körül egyre csak nőtt a birtok, és végül több mint 200 hektárnyi területet foglalt el.

Virágüzlet a virágoskert közepén, hogy legyen hol legálisan elcsábulniForrás: Shutterstock.com

A kastélykertet Jan David Zocher tájépítész és fia, Louis Paul Zocher tervezték újra. Nekik köszönhető egyébként az amszterdami Vondelpark kialakítása is. Az angol tájépítészetnek megfelelő park 1857-ben készült el, és máig ez adja a Keukenhof alapját.

Forrás: Shutterstock.com

Az ötlet, hogy a terület a tavasz születését mutassa be, 20 vezető virághagyma-termelő és exportőr fejéből pattant ki. A csoport 1949-ben állt neki a megvalósításnak és egy év alatt sikerült is elérni a céljukat; azóta évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek el a területen. A Keukenhof Tulipánkert 1950-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és azonnal sikert aratott: csupán az első évben 236 000 látogató csodálta meg a tulipán és nárcisz-folyamokat – olvasható a kert hivatalos oldalán.

Forrás: Shutterstock.com

A 2020-as év azért is fontos a Keukenhof történetében, mert 71. alkalommal nyitják meg a kapuit. A kert idei témájának A világ színei címet adták, amelyre a látogatókat március 21-től május 10-ig 800 különböző fajtájú tulipánnal, jácinttal és nárcisszal várják majd a kertben. A legjobb, ha sétálva fedezik fel a gyönyörű részleteket, de a kapuknál biciklit is bérelhetnek, a kert szélmalmától pedig kishajó indul útnak. A belépő 18 euró, a hajókázás pedig plusz 8 euró.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek