Szénakazalnak álcázott nádfedeles rejtek épült Angliában

Az ANYA... nevű nádfedeles épület építészeit egy könyv inspirálta (Nature Cure), amiben a szerző (Richard Mabey) arról ír, hogy a séta és szemlélődés a természetben hogyan segített neki kigyógyulni a depresszióból. Az alkotók szobornak nevezik az épületet, ami a kelet-angliai Cambridgeshire megye természetvédelmi területén, a Wicken Fen Nature Reserve-ben áll.

Heather és Ivan Morison/Studio Morison.Studio Morison and Charles Emerson/Charles Emerson/Wysing Arts Centre and National Trust

"A szobor teret kínál, hogy a zavaró gondolatainkon dolgozzunk, és lehetővé teszi, hogy lecsendesítsük az elménket egy időre, miközben a mű egyszerű anyagi tulajdonságaira és a szobrot körülvevő változó természetre fókuszálunk" - magyarázta Ivan Morison a Dezeennek.

A szerkezet a hagyományos, kúpos tetejű szénakazlak formáját követi, ami régebben jellemző eleme volt az itteni tájnak. De ebbe a szénakazalba két keskeny nyíláson keresztül be lehet menni, és le lehet ülni. A csúcsára vágott kis nyíláson keresztül pedig kitekinthetünk az égre. A kerek építményt az észak-walesi erdőkből származó fából készítették, a nádfedél elkészítéséhez pedig egy szakképzett helyi kézművest kértek fel.

A studio Morison alkotói, Heather és Ivan Morison az építészetet művészetnek tekintik. Szobruknak az ANYA... címet adták, három ponttal a végén, sugallván, hogy a második szó hiányzik, és arra ösztönzvén a befogadót, hogy maga egészítse ki. Ha például a Mother Earth, azaz földanya kifejezésre asszociálunk, akkor a bolygónk támaszt nyújtó tulajdonságaira emlékeztet, ha a Mother Landre, akkor ahhoz a helyhez kapcsol bennünket, ahová tartozunk, a tájhoz, a közösséghez, az országhoz - magyarázta a művész.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek