Hazánkban először láthatók ezek a 9-10. századi régészeti leletek

Február 17-től április 16-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban Az Ezer és ezer jel című kiállítás, mely a magyar őstörténet szempontjából kulcsfontosságú, Dél-oroszországi, főleg Észak-kaukázusi lelőhelyekről származó eredeti leleteket és dokumentumokat vonultat fel - derül ki a múzeum honlapjáról.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A címadó idézet a Magyar Nemzeti Múzeum egykori őre, Pósta Béla szavait idézi: a kiállítás „ezer és ezer jellel" irányítja rá a figyelmet egy, az utóbbi időben méltatlanul elhanyagolt, de középkori krónikáink és a korábbi kutatók által kiemelten kezelt területre.

A hazánkban először látható 9-10. századi, honfoglaló magyar jellegű régészeti leletek, a korabeli viseletet és életmódot szemléltető installációk, rekonstrukciós rajzok és térképek vezetnek el egy időben és térben távoli, de szellemi kultúrájában közeli világba.

A kiállítás egyben emléket állít az első keletkutató régészek egyike, a kolozsvári régészeti iskola megalapítója, Pósta Béla magyar őstörténeti kutatásainak.

A tárlat bemutatja a kaukázusi magyar régészeti kutatóutakat, felvillantja a 2019. októberében végzett I. magyar-orosz régészeti feltárás néhány fontosabb mozzanatát és beszámol a néprajz és a genetika legújabb eredményeiről. Bővebb információk a múzeum honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek