Mattis Teutsch realista periódusát láthatjuk a Kassák Múzeumban

  Mattis Teutsch János (1884–1960) munkássága a huszadik század első évtizedeinek expresszionizmusával összefüggésben vált ismertté. A brassói művészt az első világháború idején Kassák Lajos fedezte fel a magyar avantgárd számára, grafikái meghatározták a budapesti irodalmi és művészeti folyóirat, a MA (1916-1925) arculatát.

  Kassák Múzeum

  A festő a húszas évek első felében a kelet-közép-európai avantgárd mozgalom egyik nemzetközi hírnevű művésze lett, és később a művészettörténet-írás fókuszába is életművének ez a szegmense került. Az 1930-as évek végétől haláláig tartó időszakban készített munkáira kisebb figyelem irányult.

  Mattis Teutsch az 1920-as évek második felétől, az absztrakció tanulságaiból építkezve visszatért a
  figuralitáshoz, és ezt követően, az 1940-es évektől haláláig egy sajátos realista programon
  dolgozott.

  A Kassák Múzeum kiállítása MattisTeutsch kései művészetéhez kínál új olvasatot, írja a múzeum sajtóközleménye. A Mattis Teutsch - Avantgárd és konstruktív realizmus című tárlatot május 3-ig nézhetjük meg. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!