Ismét látogatható XIV. Lajos örömpalotája, a Château de Marly

Ismét látogathatóvá vált XIV. Lajos és udvara dekadens szórakozásainak a helyszíne, a Château de Marly, ahol a francia király a szabadidejét töltötte legkedvesebb udvaroncainak a társaságában. A három évig tartó, 1,6 millió eurós renoválások és modernizáció után a Musée du Domaine Royal de Marly a palota intimebb oldalát állítja a fókuszba.

Pierre Aveline/wikimedia

A Napkirály az állami ügyeit Versaille-ban intézte, de a magánélete az ettől északnyugatra fekvő Château de Marlyban zajlott. Ide járt szórakozni, vadászni, és a koncerteket és bálokat is ebben az épületben rendezte meg, írja a The Art Newspaper. 

A Château de Marly 1679 és 1684 között épült fel XIV. Lajos kedvenc építésze Jules Hardouin-Mansart tervei szerint, klasszicista stílusban. A múzeumot 1982-ben alapították, de néhány évvel ezelőtt egy beázás miatt be kellett zárni, és ekkor született meg a döntés, hogy felújítják, és a korábbinál dinamikusabb kiállítást hoznak létre benne.

Wikipedia-Commons

Az átrendezett tárlaton új virtuálisvalóság-eszköz mesél a palota történetéről és a király csillagászat iránti szenvedélyéről, ami a párizsi obszervatórium megalapítását eredményezte. A palota makettje mellett XIV. Lajos portréi, valamint bálokat és vadászati jeleneteket ábrázoló festmények elevenítik fel a Napkirály idejét.  

Egy hidraulikus szerkezet is látható, amely a Szajna vizét pumpálta fel Marly és Versailles szökőkútjaihoz és egy új falfestmény azt is bemutatja, hogyan működött a rendszer. A kiállítás egy további szekciója pedig a Napkirály dédunokájára, XV. Lajosra fókuszál, aki kissé átrendezte a palotát és egy újat építtetett szeretője Madame Du Barry számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek