Februárban a világhírű Tarr Béla filmjeit vetítik Rómában

A Római Magyar Akadémia (RMA) februárban filmvetítésekkel és rendezvényekkel tiszteleg a világhírű magyar filmrendező, Tarr Béla munkássága előtt.

Forrás: Origo

Tarr Béla neve jól ismert az olasz közönség előtt. Filmjeit az utóbbi években számos rangos fesztivál tűzte műsorra. 2019 őszén a rendező Sátántangó című, több mint 7 órás filmjének torinói bemutatója alkalmából több órás sorban állás jelezte a rendező iránti érdeklődést.

A Kossuth-díjas filmrendező tiszteletére szervezett római programok február 6-án kezdődnek a művész 1987-ben készült Kárhozat című filmjének vetítésével magyar nyelven, olasz felirattal. A programot megelőzően Maurizio G. De Bonis újságíró és filmkritikus tart rövid bevezetőt.

Február 18-án egy Tarr Béla-szeminárium várja az érdeklődőket, amelyen szintén Maurizio G. De Bonis közreműködésével, filmrészletek segítségével illusztrálják a rendező esztétikájának és poetikájának legfőbb aspektusait. Az est során bemutatják a Sátántangó nevű olasz kutatócsoport közel két éven át tartó intenzív munkáját összefoglaló kötetet is Eufonie - Cinque fotografi e il cinema di Béla Tarr (Postcart Editions, 2019) címmel, amely G. De Bonis filmkritikus valamint Luca Cappellaro, Simona Lunatici, Massimiliano Pugliese, Simona Scalas és Orith Youdovich fotóművészek munkájával jött létre.

A római programok február 20-án a művész Sátántangó (1994) című filmjének vetítésével érnek véget. A film számos különlegessége között említést érdemel, hogy 2019 őszéig, a torinói bemutatóig nem volt még olasz mozikban forgalmazva, noha 1996-ban mutatták be először olasz nyelvű felirattal az itáliai közszolgálati televízió RAI 3 csatornáján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek