Ilyennek látják Magyarországot más földrészek képzőművészei

Január 30-án 18 órakor Zahra Fuladvand Tükör című performanszával nyílik meg A Párhuzamos Magyarország // Paralell Hungary című kiállítás, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában tanuló Stipendium Hungaricum-ösztöndíjas hallgatóinak csoportos projektje - derül ki az esemény Facebook-oldaláról. Az ösztöndíjjal 4 évig Magyarországon élő, tanuló és alkotó művészek a világ számos pontjáról érkeztek hozzánk, Dél-Amerikától a Távolkeletig.

Budapest - A kép illusztrációForrás: Zoltán Kalmár/pixabay.com

Az Európán kívülről érkező művészhallgatók helyzetükből adódóan olyan kulturális, társadalmi, vagy politikai tapasztalatokkal rendelkeznek, vagy olyan parallel világokra látnak rá, mely a magyar polgárok számára nem feltétlenül érzékelhető, vagy ismert. 

Az egyes művek mind más és más szempontból mutatják meg a kulturális idegenség tapasztalatát, az eltérő szempontok összessége pedig olyan játékteret nyit meg, amely alapján a különböző kultúrákból érkezők látás-, és gondolkodásmódja is másként mutatkozik meg.

A kiállítás kérdésfelvetése, hogy a tér, azaz a lokalitás, helyhez kötöttség és az identitás milyen kapcsolatban vannak egymással, mit jelent egy adott térben otthon lenni, hogyan konstruálja az adott hely az egyes egyén identitását (Castells), milyen társadalmi kötelékeket hoz létre, mit jelent az ebből való kiszakadás, érvényes-e az elmúlt években felkapott „egyetemes otthontalanság" gondolata, a nomád létmód egyetemességének tételezése (Demos) - olvasható az MKE honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek