Építészeti illúziók és városutópiák Örményországban

  A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház tisztelettel meghívja Önt és barátait Katharina Roters: Egy álom anatómiája - Építészeti illúziók és városutópiák Örményországban című kiállításának megnyitójára január 28-án, kedden, 18 órára - derül ki az esemény Facebook-oldaláról.

  Katharina Roters: Jereván, 2019Forrás: Katharina Roters/Mai Manó Ház

  A megnyitón köszöntőt mond: Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója, a kiállítást megnyitja: Jász Borbála filozófus, művészettörténész.

  A kiállítás Katharina Roters 2000 óta Örményországban folytatott képi vizsgálódásait mutatja be. A tárlaton bemutatott anyagban három fejezetben bomlik ki a művész érdeklődése – a várost újraformáló természeti és építészeti tájképek, azok tágabb kulturális és ideológiai kontextusa, illetve az ezeket kísérő építészeti folyamatok iránt.

  A Jereván urbanisztikai sajátosságainak feltérképezése közben a kétezres évek elején összeállított fotográfiai jegyzeteiben az alkotó a várost meghatározó motívumokra, faktúrákra, viszonyokra koncentráló építészeti jellegzetességek egész szótárát dolgozta ki. Későbbi, Örményországban tett felfedezőútjain Katharina Roters azt kutatta, hogyan változik a város szövete, miképp íródnak át az urbanisztikai szabályok és az építészeti nyelvezet, és hogyan vált Jereván maga is az idők során szüntelenül alakuló építészeti palimpszesztté.

  Végezetül Mecamorról készített esettanulmányában a szovjet utópiának megfelelően létrehozott, de mára csupán csontvázként létező atomváros tragikus sorsát dokumentálja. Az alkotó Mecamorban készített felvételei felfedik azokat a nemzeti vágyakat és törekvéseket, amelyek az országot a mai napig egyfajta illuzórikus álomban tartják, s amelyek az épített környezetet meghatározó metanarratívákat azóta is működtetik - olvasható a múzeum honlapján Kopeczky Róna kurátor összefoglalója.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!