Hotelként is funkcionáló “függőleges erdő” épül Egyiptomban

Egyiptom sivatagban épülő új fővárosában három hétemeletes kockaház készül, amelyeknek teljes felületét egyenként egy hektárnyi fa fogja borítani.

A "vertikális erdőnek" nevezett elképzelés Stefano Boeri olasz építésztől származik, aki Milánóba, Tiranába, sőt még a Marsra is tervezett már hasonló épületeket.

Vertikális erdő MilánóbanPlflcn/Wikipedia

A vertikális erdő az építésziroda honlapja szerint a természet túlélését hivatott biztosítani a városokban. A növényfal növeli a városi zöld felületet, tisztítja a levegőt, csökkenti az energiafogyasztást és különféle madárfajoknak is otthont ad, írja az építésziroda honlapja.

Az Egyiptomban épülő, egyenként harminc méter széles és harminc méter magas épület közül kettőben lakások lesznek, egyben pedig hotel fog üzemelni. A kockaházakra egyenként 350 fát és 14000 bokrot fognak ültetni - több mint száz különböző fajtát! A honlap szerint 350 fa egy hektárnyi erdőnek felel meg.

Minden lakáshoz tartozik majd egy erkély, ahol az éghajlatnak megfelelő növények lesznek majd. Ezek az év különböző szakaszaiban fognak virágozni, hogy mindig változatos látványt nyújtsanak. A növények természetes árnyékot fognak adni, és az építésziroda szerint javítani fogják a levegő minőségét: hét tonnányi széndioxidot fognak elnyelni, és nyolc tonna oxigént fognak termelni évente, írja a CNN.

Az építkezés 2020-ban kezdődik és az épületek várhatóan 2022-re lesznek kész.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek