Reneszánsz luxuscikkeket szállító hajóról készül kiállítás

A Gagiana hajóroncs Velencéből indult el 16. században az Oszmán Birodalom felé, fedélzetén egy halom luxuscikkel. A nagy értékű rakományban voltak gyémánt csillárok, ezernyi borospohár, gyöngyök, bőrrel díszített szemüvegek, egy csodálatos módon épen maradt, 170 méter hosszú hímzett selyem, valamint több mint száz ágyú és ágyúgolyó. Az árut III. Murad oszmán szultán rendelte meg, hogy a háremének építtetett új palotáját díszítse.

Az eredetileg Degas-kutató művészettörténész merült le a víz alá, hogy a kincseket a felszínre hozza (illusztráció)Forrás: pixabay.com

Kutatók csapata most azon dolgozik, hogy a Horvátország közelében 1583-ban elsüllyedt hajó leleteit és történetét egy monumentális kiállításon mutathassák be a közönségnek - írja az artnet.com

A Velencében, Bécsben, Berlinben, Nürnbergben és Lübeckben készült termékekkel megrakott hajó hasonló volt, mint a mai áruszállító hajók – meséli a kutatást vezető dán művészettörténész Clausen Pedersen. Ez a hajó azonban sosem érte el a célállomást, és ismeretlen körülmények között elsüllyedt Horvátországhoz közel, az Adriai-tengeren. A legenda szerint a kapitány süllyesztette el, miután zsebre tette a gyémántokat, majd meglépett – mondta. A nagyértékű szállítmányra biztosítást is kötöttek, és az ezzel kapcsolatos papírok fennmaradtak a velencei archívumokban.

A kutató szerint a hajóroncs egy ritka időkapszulába zárt kincslelet a reneszánsz Európa luxus termékeiből.

A leletek egy része már látható volt Horvátországban, de a szakemberek most egy nagyobb szabású kiállítás létrehozását tervezik. A dán kurátor már tárgyalt Amerika, Európa és Ázsia legjelentősebb múzeumaival, és lehetséges szponzorokat is megkörnyékezett. Pederson reméli, hogy a hajóiparban talál támogatót. A hajósoknak sok pénzük van, és a kiállítás témája egyébként is összefügg a tengeri kereskedelemmel – meséli Pederson, aki valami extravagáns technológiára is szeretne támogatást kapni.

Pederson egyébként eredetileg Degas-kutató volt, és egy évvel ezelőtt még nem volt különösebben nagy búvár, de miután hallott a hajóról, más irányt vett a karrierje, és a víz alá merült, hogy a kincseket a felszínre hozza.

Nagyon szórakoztató valami ilyesmiben részt venni, a hagyományos múzeumi munka után."

További fotók az artnet oldalán láthatók. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek