Smiley-k és hieroglifák hasonlóságairól nyílt kiállítás Izraelben

  A mai hangulatjelek és az egyiptomi hieroglifák hasonlóságaival foglalkozó kiállítás nyílt múlt héten a jeruzsálemi Izrael Múzeumban. A kiállítás kurátorának, Shirly Ben-Dor Eviannak az adta az ötletet, hogy arra lett figyelmes, az emberek könnyebben megértik az ókori írásjelek használatát ha a jelenlegi smileykhoz hasonlítja, írja az AFP.

  A kurátor szerint a mai emotikonok önálló nyelvet alkotnak.pinwhalestock/pixabay

  "Általában nagyon nehéz megmagyarázni, hogy a hieroglifákat hogyan használták írásként "– mondta az AFP-nek.

  Aztán rájöttem, hogy néhány dolgot ma már könnyebben el tudok magyarázni, mert most már képekkel írunk mi is – ez nagyon elterjedt."– tette hozzá.

  Ben-Dor Evian szerint formai hasonlóságok fedezhetőek fel a hierogrlifák és a mai emojik között. Néhány mai hangulatjelnek, mint például a vállát vonogató, vagy a fejjel lefelé forduló smiley-nak vannak ókori egyiptomi megfelelői. Ez azért érdekes, mert több ezer év választja el a két írásmódot, és óriási szakadék van a két kultúra között – mondta.

  A vállát vonogató vagy a fejjel lefelé forduló smiley-nak vannak ókori megfelelői.MENAHEM KAHANA/Afp

  Különbség azonban, hogy a mai hangulatjelek esetében az üzenet küldője dönti el, hogyan szeretné használni a piktogramot, míg a hieroglifák használatát szigorú szabályok határozták meg, melyeket szentként tiszteltek.

  A kurátor szerint a mai emotikonok önálló nyelvet alkotnak, ahol a képek erősebbek, mint a szavak. Ez az oka annak, hogy 2016-ban az Apple a pisztoly hangulatjelét vízipisztolyra változtatta.

  A 2020 végéig látható "Emoglyphs: Picture-Writing from Hieroglyphs to the Emoji" (Emoglyfák: Képírás a Hieroglifáktól a hangulatjelekig) kiállítás a múzeum gyűjteményéből származó és külföldről hozott műtárgyakat vonultat fel. Ezek között láthatunk egy vászonból és papiruszból készült egyiptomi nyakláncot a rajta lévő feltámadás szimbólummal, a szakarabeusz bogárral, amit a kurátor a katicabogár jeléhez hasonlít.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!