Jóváhagyták a Jeruzsálem óvárosába közlekedő drótkötélpályás felvonót

Az izraeli kormány lakhatási ügyekkel foglalkozó miniszteri grémiuma jóváhagyta a Jeruzsálem óvárosába közlekedő drótkötélpályás felvonó tervét - jelentette a helyi média az MTI híre szerint.

Jeruzsálem látképeForrás: Sean Pavone/Shutterstock

A turisztikai minisztérium kezdeményezte ellentmondásos terv szerint kabinos drótkötélpálya vezetne a Siratófalhoz, a projekt ellenzői azonban attól tartanak, hogy ezzel "Disneylanddé" változtatják az óvárost, előnytelenül megváltoztatva a városképet.

Márciusban írtunk arról, hogy a világ vezető építészeinek huszonhét fős csoportja a terv elvetését kérte levélben Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől, mert szerintük veszélyezteti Jeruzsálem ősi városképét. 

Egy kulturális örökségvédelemmel foglalkozó civil egyesület pedig Aviháj Mandelblitt államügyészhez fordult a múlt héten, arra kérve, hogy akadályozza meg a terv elfogadását, mert jelenleg csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány áll Izrael élén, írja az MTI.

Szerintük a drótkötélpálya-hálózat megváltoztatja az óvárosnak az UNESCO világörökség részét képező látképét, és káros hatással lesz az útvonalán élő palesztin lakosokra. Úgy vélik, hogy politikai indíttatásra született az ötlet, amelynek tervezési folyamatát gyorsított eljárással hajtották végre. A tervbe vett lanovka a város 1948 óta izraeli fennhatóság alatt álló nyugati részén indulna, és onnan tartana a Sziluán-völgyhöz, a Siratófal közelébe.

A négy és fél percig tartó, 1,4 km-es úton a két végső állomás között a Cion-hegyen is megállnának a drótkötélpályán közlekedő kabinok, amelyek óránként mindkét irányba mintegy háromezer embert szállíthatnának.

A tervek ellen korábban a világ vezető építészei mellett városvédő és közlekedésfejlesztő aktivisták, palesztinok, egyházak és baloldali szervezetek is hevesen tiltakoztak. Elfogadása után ellenzői megígérték, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbeznek megépítése ellen.

A legtöbb kifogás az óváros történelmi látképének elcsúfítása miatt született, amelyet 15 hatalmas, akár 26 méter magas betonoszlop okozna. A palesztin lakosok azért tiltakoznak, mert alig négy méterrel otthonuk fölött haladnának a kocsik. A bírálók szerint a lanovka nem oldja meg Jeruzsálem óvárosának közlekedési nehézségeit sem.

A politikai és környezetvédelmi okokból is támadott terv ellenzői szerint a járművek a nemzetközi törvények szerint megszállt területnek minősülő helyre érkeznének, holott a nemzetközi jog tiltja a megszállt területeken történő építkezéseket. A végállomást ráadásul különösen érzékeny helyen, a muzulmánok egyik legszentebb helyétől, az Al-Aksza mecsettől 150 méterre tervezik, és a mecsetek közelsége palesztin és nemzetközi tiltakozáshullámot indíthat el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek