A világ legnagyobb hurrikánszimulátora épült fel Miamiban

A világ legnagyobb hurrikánszimulátorát építették fel a Miami Egyetemen, a szakemberek azt remélik, hogy kísérleteikkel javíthatják az előrejelzések pontosságát.

A Miami Egyetem Rosenstiel Tengeri és Légkörkutató Iskolájának szél- és hullámgépezete egy óriási akváriumhoz hasonlít, amelyben nincsenek halak. A SUSTAIN (SUrge-STructure-Atmosphere INteraction Facility) elnevezésű szimulátor építésének költsége 15 millió dollár volt, az épületé, amely magában foglalja a gépezetet, 47 millió dollár - írja az mti.

A 23 méter hosszú, 6 méter széles és 2 méter mély akváriumban 144 ezer liter víz van, mind tengervízzel, mind folyóvízzel képes működni. Motorja 1700 lőerős. A szimulátor hatszor nagyobb a korábbi hasonló szerkezeteknél, 5-ös erősségű - 251 kilométer/órás - forgószelet is elő tud idézni.

"A SUSTAIN fő feladata az lesz, hogy javítsuk általa a hurrikánok erősségének előrejelzését. Az elmúlt húsz évben ugyan egyre jobbak lettek az előrejelzések, egyetlen dolog nem javult, a hurrikánok erősségének előrejelzése" - mondta Brian Haus, a program tudományos felelőse.
Ennek legjobb bizonyítéka a 2005-ös Wilma nevű hurrikán, amely Mexikó fölött órák alatt 2-esből 5-ös erősségűvé fejlődött. Ez az, ami valóban megrémiszti a meteorológusokat, mivel az ilyen jelenség megnehezíti munkájukat - tette hozzá Haus.

A Wilma az Alanti-óceán fölött képződött hurrikánok eddigi legerősebbje volt, több tucat embert megölt és több százmillió dollár anyagi kárt okozott. A Wilma és az ugyancsak 2005-ös, még több emberéletet és anyagi kárt okozó Katrina hurrikán késztette Haust arra, hogy módot találjon a szélviharerősség fizikájának jobb megismerésére és annak megértésére, hogy a meleg óceán miként növeli egy hurrikán erősségét.

A kutatók a szimulátortól azt is remélik, hogy jobban megértik, miként okoz károkat a tengerpart menti lakóházakban és épületekben a hurrikán. Ez azért fontos, mert építési szabályzataink a tengerparti körzetekben semmilyen valós adatokra nem épülnek e tekintetben - mondta Haus.

Miami számos viharkutató intézetnek a központja, itt van az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ, az Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) hurrikánkutató részlege, valamint a Floridai Nemzetközi Egyetem, amely szintén foglalkozik forgószélkutatással.

A NOAA és az amerikai légierő rendszeresen küld repülőgépeket a hurrikánok szemébe, ahol a pilóták ejtőernyős szondákat dobnak ki a hurrikánerősség változásának mérésére az óceán felett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek