Visszaad Nigériának egy antik bronzszobrot a Cambridge-i Egyetem

A kakast ábrázoló szobor 1897-ben a Benini Királyság székhelyéről, a ma nigériai Beninvárosból került Nagy-Britanniába, majd évekkel később, 1905-ben az egyetem egyik diákjának az édesapja adományozta a cambridge-i Jesus College-nak - írja az MTI.

Egy cambridge-ihez hasonló bronzkakas WashingtonbanForrás: Claire H./commons.wikimedia.org/

A Cambridge-i Egyetem kutatói kétséget kizáróan megállapították, hogy az ősi királyi ereklye Beninből származik. A szobrot már 2016-ban a diákok heves tiltakozása nyomán eltávolították a látogatók szeme elől a Jesus College ebédlőjéből, mondván az a szégyenteljes gyarmati múltat idézi.

"Remélem más intézmények is követni fogják a példát" - méltatta az egyetem döntését Victor Ehikhamenor nigériai képzőművész, aki a Beninből elhurcolt műkincsek visszaszolgáltatásának egyik szószólója.

A nyugati intézményekre egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy adják vissza egykori gyarmataiknak az onnan elhurcolt páratlan műkincseket, köztük a benini bronzszobrokat, amelyek egy része a londoni British Museumban van.

A londoni intézmény mindeddig ellenállt a követeléseknek, mondván a brit törvények nem teszik lehetővé, hogy túladjanak gyűjteményük egyes darabjain. A múzeum tavaly közölte, hogy a kiállításán szereplő mintegy száz benini műtárgyból kölcsön fog adni a Beninvárosban 2023-ben megnyíló új benini királyi múzeumnak, amelynek létrehozásában részt vesz osztrák, német, holland és svéd intézményekkel együtt.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek