Ősi szimbólumra épült a harmonikus pandaotthon

Egy koppenhágai és New York-i építésziroda olyan élőhelyet tervezett a hím és nőstény óriáspanda számára, ami tiszteletben tartja magányos természetüket.

ÓriáspandaFacebook / San Diego Zoo / Készítette: Mollie Rivera / Rita Petita

Az igazán különleges otthon kör alakú, 2450 m2-es, és a kínai jin és jang szimbólum formájához hasonlóan két részre oszlik, írja az iroda a honlapján. A különálló lakrészekben a hím és a nőstény nem látja vagy hallja egymást, és nem is érzi a másik szagát sem egészen a párzási időszakig, amikor összeeresztik őket.

A két óriáspanda Mao Sun és Xing Er a Kína délnyugati részén fekvő Chengduból érkezett Koppenhágába. A világ egyik legkevesebb példányszámban előforduló állatának tervezett otthont a Bjarke Ingels Group nemrég fejezte be a koppenhágai állatkertben.

"Tanulmányoztuk az óriáspandák szociális és viselkedésbeli szükségleteit, és arra jutottunk, hogy a párzási időszakot leszámítva, a pandák természetüknél fogva magányosak, magyarázta David Zahle, a BIG munkatársa a Dezeennek.

A jin és jang szimbólum szó szerinti jelentését alapul véve a kör alakú teret elválasztottuk, hogy különálló, de harmonikus otthont hozzunk létre a hím és a nőstény panda számára, amelyek rugalmasan egymásba nyithatóak a párzási időszakban."

A kínai jin és jang az egymással ellentétes de egyensúlyban lévő erőket jelképezi. Az építésziroda egy hullámzó fal segítségével idézi meg ezt az ősi szimbólumot. A két oldal egymást tükrözik; mindkét oldalon egy bambuszerdő és egy sűrűbb, ködös erdő idézik fel a pandák eredeti környezetét.

Egy zárt térben el is bújhatnak és kövek, mászófák, medencék és patakok teszik színesebbé a lakóhelyüket.

"Összességében a Panda Ház úgy lett kialakítva, hogy azt az érzetet keltse, hogy az emberek a látogatók a pandák otthonában, ahelyett, hogy a pandák lennének a távoli földekről jövő exotikus vendékek", mondta Zahle.

Az építészet olyan, mint a portréfestészet. Ha valaki számára otthont tervezünk, az olyan, mintha a lényegét, a karakterét és személyiségét ragadnánk meg, épített formában" - tette hozzá a BIG alapítója, Bjarke Ingels. "A két óriáspanda esetében az egyedülálló természetük két hasonló, de különálló élőhelyet igényelt."

Nézze meg a fotókat az építésziroda oldalán!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek