Egyre több csinling-panda rója a kínai hegyeket

Folyamatosan növekszik a csinling-óriáspandák populációja Kínában – közölték hétfőn a hatóságok. A csinling-óriáspandát (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként. Koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak – írja az MTI.

Az északnyugat-kínai Senhszi tartománybeli Hszian hatóságai egy, a csinling-óriáspandákat népszerűsítő hétfői rendezvényen elmondták, hogy az állatok száma az 1980-as évekbeli 109 egyedről mostanra 345-re nőtt. A Csinling-hegység természetes határként húzódik Kína északi és déli része között.

.Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Zhang Bowen

Senhszi tartomány erdészeti hivatalának vezetője, Hszüe Csien-hszing szerint a hegység területének minden 100 négyzetkilométerére átlagosan 10 csinling-óriáspanda jut.

"Nem csupán az óriáspandák száma növekszik, hanem természetes élőhelyük is szélesedik" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok élőhelye az 1980-as évekbeli 1037 négyzetkilométerről mostanra 3600 négyzetkilométerre nőtt.

A hétfői rendezvényen bejelentették Kína új óriáspanda nemzeti parkja senhszi hivatalának megalakulását, ami szerint a park Csinling-szekciója az 57 ezer négyzetkilométeres Csinling-hegység nagyjából 7,6 százalékát fedi le.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek