Kuriózumokkal érkezik a flamand festészet fénykora a Szépművészeti Múzeumba

Október végén nyílik a Szépművészeti Múzeumban Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora címmel páratlan kiállítás, tudtuk meg a múzeum honlapjáról.

van dyckForrás: Sotheby's/Wikipedia

A nagyszabású kiállítás az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be. A 120 művet felsorakoztató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy harminc és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók. A tárlat elsődleges célja Rubens kiemelkedő tehetségét és egész korszakra gyakorolt meghatározó, rendkívül erős hatását bemutatni áll a kiállítás ajánlójában. Emellett a 17. századi flamand festészet páratlan műveit is felvonultatják.

A kiállítás tíz nagy szekcióra tagolódik: az első két szekció Dél-Németalföld jelentős központjaiba, Brüsszelbe és Antwerpenbe kalauzolja a nézőt, megismertetve a terület uralkodóival, kiemelkedő művészegyéniségeivel, azzal a társadalmi közeggel, amelyben e nagyszerű alkotások létrejöttek. Bemutatják a flamand festők sokszínű itáliai kapcsolatrendszerét, és megidézik az ellenreformáció szellemiségét. Igazi kuriózum a Rubens által tervezett Decius Mus-kárpitsorozat egy darabja és a hozzá kartonként szolgáló festményegyüttes. Ebben a szekcióban megismerhetik a festő által megújított kárpitművészetet, és magát az alkotás folyamatát is az olajvázlattól egészen a szövésig. A tárlatnak portrészekciójában Van Dyck festményeinek egész sora kápráztatja el a nézőt, melyek közül kiemelkedő Stuart Mária Henrietta hercegnő portréja.

Forrás: Peter Paul Rubens/Wikipedia

A látogatók egy kortárs művel is találkozhatnak a bemutatón: a múzeum Kicsiny Balázst, a nemzetközileg elismert magyar képzőművészt kérte fel, hogy készítsen egy helyspecifikus, a kiállításhoz szervesen illeszkedő műalkotást, amely egy 17. századi témára reflektál. A nagyszabású kiállítás a Szépművészeti Múzeum fontos művészettörténeti korszakokat bemutató sorozatának ötödik állomása. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek