A család sem tudott a titkos fotókról, most kiállítják azokat

Az 2019. augusztusában eltávozott dr. Pálfalvi Istvánné Pap Klára egy csomagot készített össze a keresztfiának, arra az esetre, ha eljön az idő. Ebben a csomagban volt az a FORTE-s fotós doboz is, melynek tartalma a család legtöbb tagját meglepte, hiszen korábban csak hallottak arról, hogy a 2004-ben elhunyt Pálfalvi István végig fotózta az 1956-os forradalmat - olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján.

Megrongált villamoskocsik a Múzeum körúton az Astoriánál. Háttérben az MTA-bérház. Budapest, 1956. október 30. körül. Pálfalvi István felvételeForrás: Pálfalvi István/Magyar Nemzeti Múzeum/Facebook

A Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke, fiatal oktatója jobbnak látta, ha még legközelebbi hozzátartozói elől is elrejti fényképeit, amelyeket minden bizonnyal saját laboratóriumában hívott elő. Az özvegy édesanya és a fiatalabb testvérek tudták, hogy a család fenntartásában meghatározó szerepet játszó fiatal értelmiségi 1956. októberében folyamatosan az utcákat rótta, de sosem kérdezték arról, mit látott, mit tapasztalt a forrongó Budapesten. Pálfalvi István a fényképek létezéséről csak az 1989-es rendszerváltás után kezdett el beszélni, néhány, számára fontos felvételt kinagyított, és azokat időnként megmutatta bizalmasainak. A dobozka tartalmáról, a fényképek történetéről azonban sosem mesélt, így a Nemzeti Múzeum történészeinek a feladata, hogy beazonosítsák a készítés helyét és pontos idejét.

A múzeum gyűjteményébe került fotók nem csupán az 1956-os forradalom Budapestjét idézik fel. Épp úgy vallanak a forradalmat követő rettegésről, mint a Kádár-rendszer milliókat megnyomorító hallgatást, elhallgatást, titkolózást követelő világáról, amikor egy dobozka fénykép nemcsak a fényképész családjának egzisztenciáját rengethette volna meg, hanem a fotókon szereplő emberekét is.

A Magyar Nemzeti Múzeum a napokban bevételezett 1956-os fényképek mellett néhány olyan, a forradalomhoz kapcsolódó relikviát is kiállít, amelyek 2016-ban, az 1956-os forradalom- és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott, nagyszabású időszaki kiállítás kapcsán kerültek gyűjteményeibe.

A kiállítás sikerének köszönhetően több látogató is ráeszmélt arra, hogy a tárlókban bemutatott tárgyi emlékekkel azonos, vagy hasonló relikviákat ők maguk is megőriztek. Az adományaikból készült reprezentatív válogatással a Magyar Nemzeti Múzeum arra biztat mindenkit, hogy lehetőség szerint gyarapítsák személyes, családi relikviáikkal a közös nemzeti emlékezetet. Az eredeti fényképek műtárgyvédelmi okokból csak a hét végéig láthatók a múzeum Rotundájában. A digitális másolatok, valamint a többi tárgy 2019. november 4-ig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek