Gauguin 13 éves tahiti szeretője inkább fantázia, mint valóság

A művészettörténészek eddig úgy gondolták, hogy Paul Gauguin posztimpresszionista festő képein szereplő Tehamana egy valós polinéz kislány, akit 13 éves korában feleségül vett a festő.

Tehurának sok szülője vanWikipedia

A londoni National Gallery-ben október 7-én nyílt Gauguin Portréi című kiállítás katalógusa szerint azonban ez az elmélet megdőlni látszik, írja a The Art Newspaper.

A St Louisi Washington University professzora Elizabeth Childs szerint feltételezhető, hogy Tehamana alakja a művész fantáziájából született, és nem az a 13 éves kislány, akivel állítólag viszonya volt. A festményen ábrázolt lány Childs szerint több tahiti nő képéből összeállított kompozit; egy 'etnoportré', ami a polinéz kulturális identitást reprezentálja.

A kislányról készült egyik leghíresebb festmény a Tehamanának sok szülője van (1893), ami londoni kiállítás plakátján is szerepel.

Tehurának sok szülője vanWikipedia

Gauguin a félig fiktív önéletrajzában, a Noa Noa-ban ír a lányról, ahol Tehura-nak nevezi. Elmeséli hogyan vette feleségül a kislányt 1891-ben egy tahiti ceremónián, és a későbbi közös életükről is ír.

Amikor 1893-ban visszatért Franciaországba, a lány a lábát a vízbe lógatva sírt a rakparton, írja Gauguin.

A virág, amit reggel a füle mögé tett, hervadtan hullott a térdére."

A művészettörténészek mindeddig azt feltételezték, hogy Tehamana valós személy volt, amit egy svéd antropológus Bengt Danielsson is alátámasztott az 50'-es években. Habár nem volt túl sok bizonyítéka, írja az újság.

Danielsson szerint Tehamana a Huahine szigeten született és Tahitin halt meg a spanyol influenza járvány idején, 1918 December 9-én.

De a National Gallery katalógusában a skóciai University of St Andrews művészettörténésze Linda Goddard szerint Danielsson megállapításai inkább "kísérteties találgatások", mint a kislány azonosságát megerősítő bizonyítékok.

Childs megkérdőjelezi azt is, hogy Gauguin valóban együtt élt egy Tehamana nevű modellel. Szerinte az említett festményben a művész nosztalgikus vágya jutott kifejezésre, hogy a tahiti kultúrának részese legyen, ami a francia kolonializáció következtében eltűnőben volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek