Nagy viták előzték meg az 530 éves remekmű külföldi utazását

  Engedélyezte egy olasz bíróság, hogy egy kiállításra kölcsönadják a párizsi Louvre-nak Leonardo da Vinci leghíresebb rajzát, a Vitruvius-tanulmányt, a velencei Galleria dell"Accademia féltve őrzött kincsét.

  Veneto tartomány közigazgatási bíróság elutasította szerdán az Italia Nostra beadványát, amelyben az örökségvédő civil szervezet a külföldre szállítás letiltását kérte arra hivatkozva, hogy a nemzeti kulturális örökség legbecsesebb darabjait nem szabad veszélybe sodorni külföldi intézményeknek való kölcsönadással.

  A Vitruvius-tanulmányForrás: Wikipédia

  Az indoklás szerint a bíróság nem talált okot arra, hogy ne engedélyezzék a Vitruvius-tanulmány külföldre vitelét, a párizsi múzeum és az olasz kulturális minisztérium között létrejött kölcsönszerződés megfelel a jogszabályoknak, a szállításnál betartják a nagy értékű kulturális javak védelmére vonatkozó nemzetközi előírásokat.

  A Vitruvius-embert az itáliai polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállításon mutatják be a párizsi Louvre-ban. Cserébe Olaszország Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket kap kölcsön, amelyeket 2020 márciusától mutatnának be Rómában.

  Leonardo híres vázlatát - egyik legismertebb művét - amúgy csak kivételes alkalmakkor láthatja a nagyközönség, mert védeni kell a természetes fénytől és gondosan ellenőrzött mikroklímán kell tartani.
  A csereügyletet hosszan tartó vita előzte meg Franciaország és Olaszország között. Az Olaszországot augusztusig irányító kormány elutasította ugyanis a korábbi kormány egyezségét, amely szerint az évforduló alkalmából engedélyezik fontos da Vinci-művek kölcsönadását Franciaországnak. Az új kormány végül békülékenyebb hangnemet ütött meg Franciaországgal. A csereügylet alapján az 530 éves féltett mű nyolc hónapra kerül Franciaországba.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!