Leonardo különleges világa inspirálta a tárlatot a Loire menti kastélyban

Leonardo da Vinci halálnak 500. évfordulóján exkluzív kiállítás nyílt a francia Amboise-i kastélyban.

A Loire partján álló védett műemlék volt egykor Leonardo utolsó otthona. Összesen három évig élt itt, a francia uralkodó, I. Ferenc meghívására. A művész az itt töltött idő alatt főleg rajzolással, a csatornázás fejlesztésével és építészettel foglalkozott.

Forrás: Château Royal d'Amboise/Facebook

Végrendeletében azt kérte, hogy a kastély parkjában temessék el. Kívánságát teljesítették, az első sír helyét ma Leonardo hófehér mellszobra jelzi. Leonardo csontvázát egy 1863-as ásatás során találták meg – a művész földi maradványait a kastély közelében levő Szent Hubert kápolnában helyezték örök nyugalomra, írja a Turizmus.com.

Az emlékév alkalmából makettek, filmek és 3D vetítések segítségével mutatják be a szervezők a reneszánsz zseni világát. A látogatók megnézhetik a szobát, ahol a mester dolgozott, illetve az alagsorban láthatják azt a negyven modellt is, amelyeket Leonardo rajzairól és vázlatairól készítettek.

A kastély parkjában már korábban is indítottak olyan oktatási- és kulturális tanfolyamot, amelyet számos hangterminállal és gépekkel illusztráltak; ezeket mind Leonardo elképzelései inspirálták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek