Fiatal grafikusok gondolták újra kedvenc irodalmi műveiket

Az illusztráció világszerte az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, amit pályázatok és fesztiválok sora bizonyít, amelyeket rendszerint jelentős sajtófigyelem és közönségsiker kísér. 2019 őszén a Graphifest keretében első alkalommal rendezik meg az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivált - olvasható a Magyar Képzőművészeti Egyetem honlapján.

Forrás: Miguel Á. Padriñán/pixabay.com

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A Tavasszal meghirdetett pályázatra konkrét szövegre reflektáló, narratív képalkotásokat vártak a szervezők, szabadon választott művekhez, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásaihoz, vers, novella, regény, mese, publicisztika, gyermek- és ifjúsági irodalomhoz készült illusztrációkat.

A felhívásra mintegy 200 alkotó több mint 2500 pályaműve érkezett be. Ebből választották ki azt a mintegy 220 művet, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetemen megrendezett kiállításon és a hozzá készült katalógusban láthat a közönség. A szervezők nem titkolt szándékunk, hogy ösztönözzék a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

Az illusztráció egyéb irányai mellett különös figyelmet szentelnek az elmúlt évtizedekben kisebb hangsúlyt kapott szépirodalmi illusztrációnak, kiemelten fontosnak gondolják ugyanis, hogy a klasszikus és kortárs, külföldi és hazai alkotók írásai korszerű képi alkotásokkal társulva jussanak el a közönséghez. Az évfordulós szerzők irodalmi műveire készült legjobb 60 illusztrációt külön kiállítás keretében mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A két fő tárlatot számos más szakmai program kíséri, melyről bővebb információk a honlapon találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek