Ötezer éves nagyváros maradványaira bukkantak Izraelben

Az észak-déli 6-os autópálya egyik bekötőútjának építése közben bukkantak a Tel-Aviv és Haifa között félúton az ősi település nyomaira, így a helyi törvények szerint meg kellett kezdeni az ásatásokat – számolt be a hírről az MTI.

Tel-Aviv folyamatosan nő, innen indult az útépítkezés is, ahol rábukkantak az ősi nagyváros romjairaForrás: Ynhockey/Wikipedia.org

Az En Esur nevű helyen egy útépítés során előbukkant városban időszámításunk előtt 3000 évvel hatezren éltek, ami abban a korban hatalmas településnek számított. Az eddigi leletek alapján át kell írni kissé ennek a kornak a történelmét, mert az eddigi feltételezéseknél korábban megindulhatott a városiasodás. Ez Izrael eddigi legnagyobb ásatási területe, de Jichák Paz, az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) szakembere azt nyilatkozta, hogy az eddig feltárt terület csak az egykori város 10 százaléka.

Az írásbeliség előtt megszületett város jól megtervezett és sűrűn lakott volt, a lakóépületek mellett raktárak és magtárak álltak a kikövezett utcák mentén. Tornyokkal megerősített, két méter széles városfal védte a települést, amelynek a falon kívül saját temetője is volt - valószínűleg a társadalmi helyzet alapján differenciált egyszerűbb és jelentősebb sírokkal. A legnagyobb, 25 méter hosszú épület szakrális célokat szolgálhatott: embert utánzó figurákat találtak benne, mellette két hatalmas, messziről odavitt kőalapot, melyek egyikén állatok csontvázaira leltek.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy miért, de a nyomok szerint i.e. 3050 körül a várost elhagyták lakói. Az ásatások befejezése, a leletek dokumentálása után az árkokat betemetik, folytatják az útépítést, s várhatóan nem lesznek látogathatók a váratlanul megtalált ősi város maradványai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek