Eredeti helyükön bukkantak rá a mellszobor-síremlékekre Izraelben

A két, ezerhétszáz éves mellszobor-síremléket Bét-Seán város késő római kori temetőjében találták. Bár már számos alkalommal találtak hasonló mellszobrokat errefelé, a mostani kettő mégis különlegességnek számít, mert először bukkantak rájuk eredeti helyükön. Egy arra sétáló nő vette észre őket, miután az esőzések lemosták a földet a tetejükről.

Eitan Klein archeológus bemutatja az egyik szobrotForrás: AFP/Gali Tibbon

A két, egyenként mintegy harminc kilogrammos mészkő mellszobor a késő római korból, a harmadik-negyedik századból származik. Ejtan Klein, az Izraeli Régészet Hatóság (IAA) rablások megelőzésével foglalkozó osztályának helyettes vezetője elmondta, hogy hamarosan ásatásokat kezdenek a lelőhely közelében, újabb kincsek után kutatva.

Jelenleg tizenkét hasonló, az elhunytak vonásait bemutató szobrocskát tartanak számon, melyek a két világháború közötti időszakban kerültek a műkincsforgalomba, és főként gyűjtők vagy amerikai egyetemek tulajdonába jutottak. Noha minden egyes temetkezési mellszobor ábrázolása egyedülálló és sajátos, a stílus, az anyag és a kivitelezés jellegzetes volt Bét-Seán vidékén. Ezek a mellszobrok a közel-keleti és mezopotámiai hagyományokhoz kötődve jelzésszerűen, nem valósághűen ábrázolják az elhunytat, szemben a görög-hellenisztikus szobrokkal - írta az MTI.

Nem a valósághű ábrázoláson volt a hangsúlyForrás: AFP/Gali Tibbon

A tucatnyi ismert szobor egy részére rávésték a halottak életkorát és nevét görögül, latinul vagy valamelyik sémi nyelven, de a frissen fellelt síremlékeken nem találtak szöveget. A mellszobrok felállítása csak a főként pogányok lakta Bét-Seán, régi nevén Szküthopolisz környékén volt jellemző. A gazdagokét márványból készítették, de a kevésbé tehetős lakosok is találtak megfelelő anyagot és szakembert. A most megtalált mészkőszobrokat középosztálybeliek állíthatták szeretteik emlékére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek