Szűkös a hely a British Múzeumban, ezért új helyszínt építenek

  Új komplexum épül London közelében a British Museum raktárban elhelyezett kincseinek bemutatására. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek.

  A frissen nyilvánosságra került tervről a The Times című brit napilap azt írta, hogy a Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése, valamint a dohai brit nagykövetség épülete. A British Museum külső helyszíne három összekapcsolódó épületből áll majd, benne a tárolásra, a kutatásra és a restaurálásra alkalmas külön terekkel.

  British MuseumForrás: hurk/Pixabay

  A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van; a múzeum egészen a közelmúltig Anglia legnépszerűbb turistalátványossága volt évi több millió látogatóval, és most is csak egy másik múzeum, a Tate Modern előzi meg. A több milliós gyűjteményből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja.

  Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét - 50 millió fontot - ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból.

  Várhatóan ott állítják majd ki a hinduizmus elefántfejű, embertestű istensége, Ganésa egyik, a becslések szerint 750-ből származó szobrát, egy római mozaikot Halikarnasszoszból (a mai Törökországból, Bodrumból), rajta az "egészség, élet, öröm, béke, jókedv, remény" görög nyelvű felirattal, továbbá egy római kori szobrot, amely egy faunt és egy nimfát ábrázol.

  A British Museum Archeological Research Collection (BM Arc) díjmentesen lesz látogatható, de időpontot kell majd foglalni, írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!