Fantasztikus régészeti felfedezés Luxorban

Fantasztikus régészeti felfedezés Luxorban

Páratlanul gazdag leletanyagra bukkant egy francia-egyiptomi régészcsoport a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Luxorban - adta hírül az MTI.

A karnaki templomegyüttes feltárásán és restaurálásán dolgozó régészcsoport múlt év decemberében Ptah isten temploma közelében egy sírboltot talált, amelynek feltárását a minap fejezték be. A kultikus tárgyak tárolására használt sírboltból kiástak 38 szobrot és szobrocskát, valamint mészkőből és rézötvözetből készült tárgyakat, amelyek egy részét arannyal borították be és Ptah isten ülőszobra körül helyzeték el annak idején. Ptah Memphisz főistene volt, egyike azoknak az egyiptomi isteneknek, amelyeknek nincs állati alakja.

A karnaki templomkomplexumFotó: The Sydney Morning Herald / Europress / Getty

 A leletanyagban található egyebek között Ozirisz istent ábrázoló tizennégy szobor, szobrocska és figura, három majomszobor, két hajnalhozó Nut istennőt ábrázoló szobrocska, egy Básztet macskaistent ábrázoló kicsiny szobortöredék, szoboralapok és számos berakás. Rábukkantak továbbá egy szfinx szobrára és egy kicsiny szobor fejére is, amely Imhotepet ábrázolhatja. A vizsgálatok alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a gyűjtemény az időszámításunk előtti 8-7. századból, azaz a 25. fáraódinasztia idejéből való.

Egyiptomi mércével is páratlan a felfedezés, mind mennyiségében, mind pedig minőségében. A feltárás érdekessége továbbá, hogy a szakemberek egy teljesen új jegyzékbe vételi módszert alkalmaztak, amely lehetővé teszi, hogy virtuálisan milliméterre pontosan rekonstruálni lehessen a feltárás minden egyes lépését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek