Adatbázis készül Észak-Afrika és a Közel-Kelet régészeti lelőhelyeiről

Adatbázis készül Észak-Afrika és a Közel-Kelet régészeti lelőhelyeiről

Egységes adatbázis készít a Közel-Kelet és Észak-Afrika régészeti örökségének rendszerezésére az Oxfordi Egyetem és a Leicesteri Egyetem.

 

Babilon romjai IrakbanFotó: Rasoul Ali / Europress / Getty

A térség régészeti lelőhelyei a népességnövekedés, a mezőgazdasági fejlődés, a városok terjeszkedése, a háborús konfliktusok és a fosztogatás miatt veszélyeztetettek - írja az MTI az Endangered Archeology (Veszélyeztetett archeológia) elnevezésű projektet ismertető Past Horizons internetes portálra hivatkozva.

A kutatók műholdképek és légi fotók, valamint - ahol lehetséges - terepmunka segítségével veszik jegyzékbe a térség leginkább veszélyeztetett és sokszor dokumentálatlan régészeti lelőhelyeit a következő két évben. A régészeti maradványok többsége látható a levegőből.

A helyszínek sok esetben olyan országokban - például Szíriában és Irakban - találhatók, amelyeket háborús konfliktusok sújtanak. A lelőhelyek között sírok, települések, erődök is találhatók, amelyek a történelem különböző korszakaiból nyújtanak információkat, az őstörténeti időktől egészen a modern korig.

„Rendkívül időszerű ez az izgalmas projekt, hiszen a térség régészeti lelőhelyeire leselkedő veszélyek példátlan mértékben megnövekedtek és ha nem teszünk most valamit, a helyzet csak egyre kritikusabbá válik" - mondta el Robert Bewley, az Oxfordi Egyetem régésze.

A kutatók szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában mintegy 3-5 millió régészeti lelőhely is lehet, amelyek közül jelenleg is sok van veszélyben, de a fenyegetett helyszínek száma a jövőben növekedhet. A lelőhelyekre vonatkozó adatokat, így azok történeti hátterét és állapotát szabadon elérhető adatbázisban fogja nyilvánossá tenni a kutatócsapat.

A projekt emellett szeretne együttműködni a helyi örökségvédelmi hatóságokkal és más illetékes szervezetekkel a lelőhelyek megőrzése érdekében. Olyan helyi régészekből, önkéntesekből álló gondnokhálózat felállítását is tervezik, amely a szabadon elérhető adatok segítségével tehetne a veszélyben lévő lelőhelyek védelméért.

Andrew Wilson, a projekt kutatásvezetője elmondta, hogy a térség a régészeti emlékek sűrűségét tekintve a világ leggazdagabb régiója. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában az ősidőktől kezdve a perzsa, a görög, a római és az iszlám birodalmakig bezárólag minden korszakra vonatkozóan találhatóak fontos lelőhelyek.

A projekt weboldala márciustól válik elérhetővé az interneten.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek