Autópálya építésén leltek a fantasztikus leletre

Autópálya építésén leltek a fantasztikus leletre

Látványos bizánci mozaikra leltek izraeli régészek egy kibuc területén a Negev Sivatagban, a Beér-Sevát az ország központjával összekötő új autópálya egyik kereszteződésének építése során – tájékoztat az MTI.

Valószínűleg középület padlója lehetett egykor.Fotó: Yael Yolovitch / Israeli Antiquities Authority / EPA

A Tel-Avivtól 80 kilométerre fekvő Bejt Kámá kibuc területén a bizánci korban is egy út menti település volt, amely a lakóházakon kívül templommal, raktárakkal és víztározóval is rendelkezett.

A frissen feltárt mozaikpadló a Kr.u. 4. és 6. század között készült és egy közösségi épületben lehetett, de nem világos, hogy milyen célt szolgált annak idején az építmény. Volt benne egy 12 méter hosszú és 8,5 méter széles hatalmas terem, amelynek mennyezetét tetőcserepek fedték. Lenyűgöző, művészi mozaikpadló-borítása alapján középületnek vélik a szakemberek - közölte az Izraeli Régészeti Hatóság.

A kiváló állapotban megmaradt mozaikon geometrikus minták vannak, a sarkokat egykor bor szállítását szolgáló amforák, valamint egy indán lévő szőlőt csipegető galamb és pávapár díszíti. A régészeti hatóság munkatársai szerint a jellegzetes korabeli motívumokat egyedivé teszi, hogy egy hatalmas szőnyeg-képpé alakították őket.

Az épület előtt csatornák, csövek és medencék vízelvezető rendszerét tárták föl, lépcsőt is találtak az egyik medencében, amelynek falait egykoron színes freskók borították.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek