Női témák lesznek fókuszban az idei szegedi Thealter fesztiválon

Harminc produkció szerepel a 2019. augusztus 2-án kezdődő kilenc napos nemzetközi színházi fesztivál programján, amelyek közül számos előadás női témákkal foglalkozik.

A független színházi fesztiválon a magyar társulatok mellett Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából érkezett alkotócsapatokkal is találkoztahunk, többen elsőként mutatkoznak be Magyarországon. A programleírás szerint kilenc nap alatt kilenc helyszínen futnak majd a zenés, táncos, klasszikus és kortárs darabok, performanszok és bábelőadások a fesztiválon, amit 29. alkalommal rendeznek meg.

THEALTER 2019Forrás: Thealter / Facebook.com

Mint minden évben, ezúttal is a szegedi Régi zsinagóga különleges hangulatú épülete és kertje a fő helyszín, de a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében és Kisszínházában, sőt a Csillag börtönben is lesznek előadások.

Az Örkény Színház Sylvia Plath regényét, az Üvegbúrát dolgozza fel azonos című előadásában. A huszadik század kultuszműve a nővé válás stációit mutatja be, kíméletlen őszinteséggel.

A Call Girlből megtudhatjuk, mit keres egy fiatal színésznő egy multi call centerében. A színésznő Mészáros Piroska saját élményeit foglalta szövegkönyvbe, a Manna Produkció előadását pedig Spáh Dávid rendezte.

Mészáros Piroska a Call girl című előadásbanManna Produkció

Markó-Valentyik Anna egyszerre játszik huszonéves színésznőt és lépteti színre annak nyolcvanéves, báb változatát az Alaine - ideje a meghalásnak című produkcióban, melyet Ladányi Andrea rendező-koreográfus álmodott színpadra. A KL Színház megrázó produkciójában Polcz Alaine szövegei és Karády Katalin dalai kelnek életre.

Queendom címmel a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshow-k metszéspontján egyensúlyoz Szabó Veronika izgalmas fantáziája. Improvizációs technikákkal női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig, nyolc művésznő segítségével. A KV Társulat Euripidész drámája nyomán megalkotott Médeia című előadása a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól.

Ismét fellép a bOdyssey project, Keserű Imre magyar és svájci tanítványaiból álló társulata. Escape című előadásában különleges formanyelvet használ: a látvány helyébe az érintés lép. A színészek a bekötött szemű nézők érintésén keresztül beszélik el az őket foglalkoztató történeteket.

A bOdyssey projekt Escape című darabjabOdyssey project - TestOdüsszeia/Facebook

A cseh Tereza Ondrová és a szlovák Peter Savel a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel az As Long As Holding Hands című táncprodukcióban. De ez csak néhány a számos izgalmas produkció közül. A további programokról érdemes tájékozódni a fesztivál honlapjáról.

A jegyértékesítés július 27-én kezdődik. A színházi előadások mellett minden délelőtt szakmai beszélgetések is lesznek, ahol a résztvevők az előző napi előadásokat vitatják meg Proics Lillával és Jászay Tamással.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek