Vízen lebegő könyvtárban lehet olvasgatni nyáron Hamburgban

Úszó könyvtárat építettek az Elba egyik csatornáján Hamburgban német művészek.

A 150 négyzetméteres könyvtárat három művészcsoport hozta tető alá. Az épület félig tutaj, félig pedig ideiglenes építményekből áll. Csak a nyári hónapokban áll, illetve úszik a fűzfák és a vadkacsák között az északnémet város Wilhelmsburg nevű negyedében.

A mesterséges szigeten lebegő könyvtár egyik ötletgazdája, Finn Brüggemann úgy nyilatkozott, a céljuk választ találni arra, hogy az emberek a jövőben hogyan tudnának a mai viszonyoktól eltérően együtt élni és dolgozni.

"Azt gondolom, hogy ez a vízen lét, a földtől elszakadva létezés elég jó jövőkép erre vonatkozóan" - magyarázta a művész, aki szerint ha valaki ránéz a város térképére, kénytelen rádöbbeni, hogy rengeteg a kék és a vízfelülethez tökéletesen passzolnak a művészeti projektek.

Forrás: mariavp/Pixabay

Az úszó könyvtár nem a szó szoros értelmében vett könyvtár, mert könyvespolc például egyetlen egy van benne és azon is csak mintegy kéttucat kötet pihen filozófiai és művészeti ismereteket rejtve. A mit nevű francia művészcsoport tagja, Fabien Bidaut szerint ennek a könyvtárnak nem az a célja, hogy dolgokat, első sorban könyveket archiváljanak és tároljanak benne, hanem, hogy egy nyitott hely legyen, ahol történetek születnek.

A mobilkönyvtárban író- és nyomtatási lehetőségek is vannak, így az itt elmesélt történeteket lejegyzik, összegyűjtik, lefordítják, kinyomtatják, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek