Leonardo-kiállítás nyílik a Király utcában, ahol a festményekbe is beléphetünk

  Az interaktív kiállítás egy világkörüli turnét lezárásaként idén, a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján érkezik Budapestre. Az 1000 négyzetméteren elterülő élménykiállítás nemcsak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként. Hasonló szemszögből megközelített, a zseni teljes életművét átfogó kiállításon legutóbb Pécsett jártunk, amelyet akkor Európa legnagyobb Leonardo-tárlataként emlegettek.  

  A párizsi Louvre termében kiállított, 77x53 cm nagyságú Mona Lisa (más néven La Gioconda) portré előtt mindig nagy a forgalomForrás: Wikipedia

  Ezen a március közepén nyíló kiállításon azonban Leonardo da Vinci 23 leghíresebb festményének reprodukcióját lehet egy helyen megcsodálni, a VR-szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetnek a látogatók – olvasható a rendezvény Facebook-oldalán. Látható lesz a Mona Lisa a párizsi Louvre-ból, Az utolsó vacsora Milánóból, az Angyali üdvözlet Firenzéből, a Madonna Benois Szentpétervárról, a Hölgy hermelinnel Krakkóból és a Sziklás Madonna Londonból.

  Da Vinci leghíresebb műveinek reprodukciói mellett azonban közel 60 darab találmányával is lehet majd találkozni, amelyek működését számítógépes szimulációk segítenek megismerni. Ezeket a gépezeteket egy kortárs olasz mérnökcsapat Leonardo eredeti rajzai alapján építette meg olyan anyagokból, amik a zseni idejében is elérhetőek voltak. A találmányok négy témakör köré csoportosítva jelennek meg: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek és repülés – ezek nagy részét pedig ott helyben ki is lehet próbálni.

  A Leonardo da Vinci: Művész–Feltaláló–Zseni című kiállítás március 16-tól látogatható Budapesten, a Király utca 8-10. szám alatti Central Passage földszintjén, jegyeket különböző időpontoknak megfelelően 1700 forinttól kezdődően lehet találni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!