Az UNESCO elveheti Budapest világörökségi címét

  Csütörtökön, az UNESCO Bakuban tartott éves találkozóján elfogadták azt a tervezetet, amely alapján fél évet kapott a magyar kormány arra, hogy rendet tegyen a budapesti világörökségi helyszíneken – írja az Átlátszó blogja.

  Liget BudapestForrás: Liget Budapest./Facebook

  Az UNESCO több nagyobb építkezés - köztük a Duna partjára tervezett, 120 méteres Mol-toronyház, a Városliget és a Budai Vár átalakításával kapcsolatos beruházások - valamint az egész magyarországi műemlékvédelmi gyakorlat miatt fogalmazott meg észrevételeket, és legfrissebb panaszait az áprilisi UNESCO-misszió látogatása alapján tapasztaltakról készítette. Az UNESCO Világörökség Központ mostani, bakui gyűlésén megfogalmazott határozat-tervezet főbb kifogásairól részletesen ír cikkében az Átlátszó.

  A Budai Várnegyedet és a Duna-part látképét 1987-ben minősítette világörökségi helyszínné az UNESCOForrás: Civertan / Wikipedia

  Ha a 2020. február 1-ig leadandó beszámolót kielégítőnek találja a UNESCO Világörökség Bizottság, akkor nem lesz szükség arra, hogy Budapest felkerüljön a veszélyeztetett örökségi listára. Ha azonban mégis így történik, és a kormány ezt követően sem cselekszik a szervezet ajánlásainak megfelelően, akkor akár el is vehetik a főváros világörökségi címét.

   

   

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!