Lipicai lovakkal és afrikai zenével ünnepelhetünk Szentendrén

A Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt a szentendrei Skanzenben lipicai lovakkal, nagyecsedi táncokkal és borsodnádasdi molnárkaláccsal is találkozhatnak az érdeklődők. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum2019. június 9-10-re tervezett rendezvényen két napon át színpadi produkciók, kézműves bemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat.

Forrás: Farkas-Mohi Balazs

Ezen az alkalmon harmincöt közösség mutatja be szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. A színes forgatagban itt lesznek az egri fertálymesterek, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok. Megismerhetik a farsangi szokások magyarországi változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést és a mohai tikverőzést. A karácsonyi hagyományokat pedig a bukovinai székelyek betlehemes játéka jeleníti meg - olvasható a sajtóközleményben és a Skanzen honlapján. 

A kreatív kedvűek kísérletezhetnek kalocsai motívumok pingálásával, tápéi gyékényszövéssel, és beállhatnak a matyó táncosok közé is. Sőt az ünnepen megjelennek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2018-ban felkerült új elemek is, mint a szegedi papucskészítés, a lipicai lótenyésztés és a magyar vadászat hagyománya.

Forrás: skanzen.hu

A rendezvényre Afrikából érkező vendégek egy kevéssé ismert világ hangulatát varázsolják a Skanzenbe. Az egzotikus népviseletbe öltözött Fendika együttes tagjai archaikus hangszereikkel különleges ritmusú etiópiai zenét és táncokat adnak elő. A programok közül a pünkösdi népszokások sem maradnak ki. A pünkösd falusi hagyományait, a pünkösdi királynéjárás szokását az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület segítségével élhetik át az érdeklődők.

A pünkösdi rendezvény programjai a Skanzen normál nyitvatartási idejében is vásárolható belépőivel látogathatók. A belépővel a múzeum állandó kiállításait is megtekinthetik majd.

Forrás: Farkas-Mohi Balazs
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek