Ismét meghirdette szeretet forradalmát a Sziget

Hét nap, kilenc headliner a Nagyszínpadon, ahol beszél majd Jane Goodall, illetve Al Gore is üzen a Szitizeneknek a Love Revolution jegyében.  

Béke, szeretet

Idén először, a Sziget Love Revolution kampányának elemeit megerősítve a Nagyszínpadon olyan, a szervezők által meghívott vendégek is szerepet kapnak, mint például Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és UNHCR jószolgálati nagykövete, és videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója – hangzott el csütörtök délelőtt a Sziget szokásos, a kezdetek óta immár 27. sajtótájékoztatóján.

Technológia

Idén szintén a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten, a szervezők az applikációról történő feltöltést még kényelmesebbé tették. Emellett érintéses bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd fizetni, mint eddig. Idei újdonság a vendégeknek a Fesztivál fiók, mellyel az összes Sziget rendezvény digitális megoldásait tudják használni. Így kényelmesebben és gyorsabban tudnak bármelyik rendezvényre például online vásárolni, karszalagot előre feltölteni. 

Forrás: Csudai Sándor

Környezettudatosság

A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyag hulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll. A tavalyról már ismert re-pohár rendszer idén is folytatódik, ami azt eredményezi, hogy mintegy 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a "többutas" poharak.

Tavaly a "Don't Suck- Ne szívd meg" szívószál-mentes kampány 60%-kal csökkentette a szívószál használatot. Idén egy tovább fejlesztett változattal igyekeznek még tovább csökkenteni ezt az arányt: már a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatják, illetve, a központi ártáblákra is felkerül a szívószálmentes üzenet. Azok a látogatók, akik mégis ragaszkodnak a szívószálhoz, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható alternatívával szürcsölhetik az italokat.

A vendéglátóhelyek a nem újrahasznosítható hulladékainak csökkentése érdekében nejlonzacskót egyáltalán nem adhatnak a fesztiválozóknak, és az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd. A tavalyi szelektív gyűjtési program eredményességét a kézi takarítás fejlesztésével tervezik növelni, ezért 50 fő hulladékgyűjtő önkéntessel nő a humánerő kapacitás.

Forrás: Szigetfestival.com

Az eldobott csikkekre is ügyel a Sziget. Idén 50 000 darab mobil hamutartó kiosztását tervezik a fesztivál bejáratánál. A víztakarékosság is nagy figyelmet kap idén. A fesztivál egy speciális kampánnyal készül a zuhanyzási idő csökkentésére, amit 2018-ban kísérleteztek ki a fesztiválon. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el, ami akár 20%-os vízmegtakarítást is eredményezhet. A vízcsapok a szolgáltatási térképen is fel lesznek tüntetve, és a vízlelőhelyeket embernagyságú vízcseppek fogják jelölni. Az Eco Camping területén vákuum öblítéses ECO WC-ket telepítenek, melyekkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el.

A Duna tisztán tartása érdekében az önkéntesek naponta tartanak majd közös szemétszedést, hogy a Sziget dunai partszakaszán ne juthasson hulladék a vízbe. Mindezek mellett a Fesztivál idén bevezet egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba. Ebben a blokkban alacsony CO2 kibocsátású ételeket - nem csak a vegán és vegetáriánus, hanem halat és csirkét - forgalmazó helyeket találhatnak a fesztiválozók.

Forrás: szigetfestival.com

Az ECO CAMPING a fesztivál tudatos kemping zónája, ahol a korábban már említett vákuumos WC-k mellett upcycling bútorokkal, közösségi reggelikkel, környezetbarát tisztítószerekkel teremtenek zöld kempinget a fesztiválozók számára. Idén újra lesz napelemmel működő kemping az E.ON támogatásával. Ez nemcsak kényelmes, de környezettudatos is lesz, hiszen E.ON Solar napelemek állítják elő a melegvizet és az áramot. Szintén napelemek segítik majd a telefontöltést az energiacég standján, ahol a fesztiválozók hűsölve töltődhetnek fel. Az energiacég élményeket is kínál: a standjuk és a tavaly népszerűvé vált lépésszámláló applikációjuk idén újabb meglepetéseket tartogat – teszik hozzá a szervezők a közleményben.

Zene

És akkor a teljesség elképzelhetetlen igénye nélkül néhány név azoknak, akik a szeretet forradalmához inkább a zenén keresztül kapcsolódnának. Idén két napon is előfordul majd, hogy a headliner-ek előtt is headliner játszik, mint pl. az utolsó napon a Foo Fighterst megelőző Twenty One Pilots vagy a szombati The National - Macklemore "kombó" esetében. 

De a Nagyszínpad programját az első napon az idei Nagy-Szín-Pad! verseny győztese kezdi, majd Michael Kiwanuka és Jain folytatja, az estét Ed Sheeran fejezi be. Másnap jön sorban a Quimby, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft és a The 1975. A születésnapos Halott Pénzzel indul a péntek majd 6LACK, Tove Lo és Martin Garrix. Szombatra érkezik a Punnany Massif, Mura Masa, Macklemore és a The National.

Forrás: Bodorkós Máté - Rockstar Photographers

Vasárnap jön Tyla Jaweh, a Honne, a Years & Years és zárásként Post Malone. Hétfőn lép fel a Nagyszínpadon a Big Thief, Tom Odell, a Catfish and the Bottlemen és a Florence + The Machine. A Sziget zárónapján Frank Carter & The Rattlesnakes, Johnny Marr, Twenty One Pilots a sorrend, majd érkezik a Foo Fighters, akik egy 2 és fél órás koncerttel zárják a Nagyszínpad idei programját. Mert, hogy ez még mind csak a Nagyszínpad volt, a többi színpad, sátor, kisfalu fellépőiért ide érdemes kattintani. Az augusztus 7-től 13-ig tartó fesztiválra pedig május 9-ig még mindig lehet olcsóbban jegyeket venni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek