Májustól túrázhatunk a hűvösvölgyi Jane Goodall tanösvényen

Májustól túrázhatunk a hűvösvölgyi Jane Goodall tanösvényen

Nemrég írtunk arról, hogy Jane Goodallról elnevezett, hat állomásból álló, természetvédelmi és oktatási célú tanösvényt tervez a Jane Goodall Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a pesthidegkúti vitorlázórepülő-tér melletti Vörös-kőváron. Most pedig itt a hír, hogy bár a tanösvény nem hat, csak öt állomásos lesz, de május végére, legkésőbb június elejére mégiscsak elkészül és átadják a kirándulóknak. A szervezők néhány hónappal ezelőtt egyébként az ötlet megvalósítására az adjukossze.hu internetes portálon kezdtek gyűjtésbe, kampányuk március közepén ért véget.

A hazánk egyik utolsó haragossikló-populációjának is otthont adó helyszínen a tanösvény a hüllők mellett az ürgét, valamint a megőrzésükre életre hívott természetvédelmi programot is bemutatja majd.

A 82 éves Jane Goodall 2016 májusában járt PesthidegkútonFotó: Pap Gábor / Jane Goodall Intézet

Egy tanösvény szabályozása nem önálló, hanem a védett területre és védett fajokra vonatkozó szabályokból ered, így például nem gyűjthető ottani védett érték. Fontos, hogy az élővilág zavarása nélkül járjunk rajta, csak gyalogosan, de olykor akár kerékpárral is látogathatjuk. A fokozottan védett természeti területen tilos letérni az ösvényről. Hazánkban olyan tanösvény is van, ami kizárólag szakvezetővel látogatható, ilyen például az Ócsán található is - teszi hozzá a Turizmus.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek