Egy elfeledett Szegedet láthatnak viszont ezen a kiállításon

A múlt század első felének szegedi fotográfusnője, Bäck Manci fotóiból nyílik kiállítás pénteken, 2018. december 14-én, a Reök-palotában. Bäck Manci fontos szerepet játszott a két világháború közötti Szeged kulturális életében. Munkássága azonban feledésbe merült, életműve újra felfedezésében hatalmas szerepet játszott Gömör Béla professzor, aki a hagyaték egy jelentős részének gondozója - olvasható a Reök Szeged oldalán.

Forrás: Reök-palota / facebook.com

Az 1910-es években, olyan nagy avantgárd művészek mellett inult a fiatal fotográfusnő munkássága Szegeden, mint Moholy-Nagy László, vagy Gergely Sándor. Érzékeny szépségű fotói hamar ismertté váltak a városban. Igényes munkái még egy olyan művészt is megfogtak, aki másnak sosem állt volna a kamerák elé. Juhász Gyula ezt írta róla játékos elismeréssel: „Hízelgően mindenkit levesz / A Bäck Manci fényűzése ez".

A pénteken induló tárlaton azonban nem csak ezeket a portrékat tekinthetik meg, hanem a fotográfusnő mozdulatművészet közben született képeit festői aktjait és Szeged elfeledett városrészeiről készített képeit is. Összesen több mint 100 friss, európai szellemiségű fotográfiája lesz látható a falakon, melyek közül a legtöbb végre „hazatér" – ugyanis a Reök-palota második emeletén működött hosszú ideig az alkotó műterme.

A 2019. január 27-ig látható tárlatot különleges technikai megoldás teszi még izgalmasabbá: egy több mint 12 négyzetméteres ledfalon Bäck Manci fotóiból készített mozgóképet, kisfilmet vetítenek a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek