Látogasson el Anne Shirley otthonába, a Zöld Oromba!

A Prince Edward-sziget kis túlzással Lucy Maud Montgomery világszerte ismert hősnőjéről, Anne Shirley-ről szól – a vörös loknis lány arcképével még az autók rendszámtábláin is találkozhatunk. Az író saját életéből merített a történeteihez, számos helyszín a valóságban is létezik, a sziget lakói pedig büszkén ápolják az örökséget. Erre a kis szigetre kalauzoljuk olvasóinkat a legismertebb filmek vagy kötelező olvasmányok helyszíneit bejáró sorozatunk következő részében. 

Lucy Maud Montgomery történetei nálunk is igen népszerűek, bár valószínűleg sokkal többen ismerik az írónő műveiből készült filmeket, sorozatokat, mint az irodalmi alapanyagot. Az Anna (nálunk magyarosították a címet) és a Váratlan utazás generációk nagy kedvencé vált, és nem szégyen egy mai harmincas férfinak bevallani, hogy gyerekként, a 90-es évek elején lelkesen kucorodott a tévé elé, hogy megnézze, min morgolódik Hetty néni az aktuális epizódban.

Montgomery és a Prince Edward-sziget

Lucy Maud Montgomery 1874-ben ezen a szigeten született, fél életét itt töltötte, és tulajdonképpen akkor költözött végleg a kontinensre, amikor egy protestáns lelkész felesége lett. 67 évesen, 1942-ben halt meg, és egy rendkívül gazdag életművet hagyott maga után, aminek fő ihletője a Prince Edward-sziget – vagyis a hely, amit a legjobban szeretett egész életében.

A viktoriánus kor névadója, a Viktória brit királynő apjáról Eduárd, kenti és strathearni hercegről elnevezett sziget Kanada legkisebb tartománya, és mintegy 140 ezren lakják. Fővárosa a történetekből is jól ismert Charlottetown, és talán nem meglepő, hogy a sziget fő bevételi forrása a Montgomery regényeihez kötődő turizmus.

A Prince Edward-sziget Észak-Amerika keleti partjainál, a Szent Lőrinc-öbölben található Kanada legkisebb tartományakéntForrás: werner22brigitte / Pixabay

 Az először 1908-ban megjelent Anne a Zöld Oromból című regény körül valóságos kultusz alakult ki (a számtalan feldolgozások közt még japán rajzfilmsorozat is akad), de érdemes tisztázni, hogy a Váratlan utazás nem adaptáció, a forgatókönyvírók valójában csak felhasználták a szerző Az arany út, A Mesélő Lány, illetve a két kötetes Avonlea-i krónikák című regényeinek karaktereit és a történetek bizonyos elemeit.

A forgatás is jobbára a kontinensen zajlott, Avonlea-t is ott építették fel, de számos helyszín valóban a Prince Edward-szigeten található, ahogy a gyönyörű tájképekkel sem csaltak a filmesek. Noha Magyarországon a sorozat jóval népszerűbb, a világ számára az Anne-regények a szerző legismertebb és legkedveltebb művei. Ezért az alábbiakban felsorolt látnivalók is azokhoz kötődnek – a szigeten pedig szinte lépten-nyomon Anne Shirley-be botolhatunk. 

Charlottetown

A város központja a 19. századi viktoriánus épületekkel együtt kész időutazás. 1965 óta minden nyáron megrendezik a Charlottetown Festivalt, amelyen hagyományosan megtekinthető az Anne-regények alapján készült Anne of Green Gables című musical is – a fesztivált idén június 24. és szeptember 28. között tartják.

A rendezvény szervezője a város kulturális központja, a Confederation Centre of the Arts, amelynek falai között őrzik Montgomery eredeti kéziratait is. Az intézmény szomszédságában hivatalos ajándékbolt is működik, ahol Anne Shirley elkötelezett rajongói kiadósan bevásárolhatnak babákból, poszterekből, DVD-kből és egyéb szuvenírekből.

Cavendish

A sziget északnyugati partján található Cavendish Lucy Maud Montgomery szülővároskája, és egyben végső nyughelye. Itt ellátogathatunk a Prince Edward Island National Park területén álló házikóba is, ahol 1876-1911-ig élt. A kicsi deszkaépületet a századfordulónak megfelelően rendezték be, és az író több személyes használati tárgyát is megtekinthetjük.

Forrás: Milosk50 / Shutterstock

És ha átvágunk a házikót övező erdőn, akkor máris a Green Gables Heritage Place-en, azaz a Zöld Oromnál találhatjuk magunkat. A 19. századi, korhűn felújított épület önmagában is gyönyörű, ám nyáron, július-augusztusban több programot szerveznek ide, és magával Anne Shirley-vel is találkozhatunk!

Anne szobájaForrás: Evok Slayer / Wikipedia

Szintén Cavendishben található Avonlea Village, egy 19. századi kisvároska rekonstrukciója, lakóházakkal, iskolával, templommal. Itt üzletek, falatozók várják a vendégeket, zenével és saját, Anne márkás csokoládéval!

New London

Cavendishtől mintegy 20 kilométerre nyugatra fekszik New London, Montgomery szülőfalucskája, ahol megnézhetjük a házat, ahol az író világra jött – egy zöld ormos házat. Itt is számos látnivaló akad, többek közt a mennyasszonyi ruhájának replikája, illetve számos kézirat hű másolata. A kilátás – ahogy az egész szigeten – fenséges, hiszen a ház nagyon közel van tengerparthoz.

Forrás: Chensiyuan / Wikipedia

Silver Bush

Ha a meglehetősen kacskaringós part mentén haladunk, tíz kilométerre New Londontól találjuk Silver Bushban az Anne of Green Gables Museumot. Magyarul Ezüst Erdő úrnője és Pat úrnő címen adták ki azt a két regényt, amelyek a 110 hektáros birtokon lévő 1872-ben épült pompás házban és annak környékén játszódnak.

A berendezés természetesen jórészt eredeti vagy korhű, de ami ennél is érdekesebb, hogy 1911. július 5-én a házban rendezték meg Montgomery esküvőjét – és napjainkban a világ minden sarkából érkeznek ide párok, hogy kedvencüket követve ugyanitt esküdjenek örök hűséget egymásnak. A környéket lovaskocsival is bejárhatjuk, méghozzá „Matthew" (Matthew Cuthbert, Anne nevelőapja) vezetésével!

Forrás: Dawn Dawson / Shutterstock

A Váratlan utazás helyszínei

Természetesen nem maradhatnak ki a Váratlan utazás legismertebb helyszínei sem. A Fehér Homok Szállót megszemélyesítő elegáns szálloda, a Dalvay by the Sea légvonalban nagyjából Charlottetown fölött van, a sziget északi partján – bár itt a két part közötti távolság is csak körülbelül 20 kilométer. 

Dalvay by the SeaForrás: StevenGarrity / Wikipedia

A másik nevezetes épület Gus Pike világítótornya, ami a sziget délnyugati részén található, Sea Cow Headben, csupán néhány kilométernyire a szigetet a kontinenssel összekötő, 13 kilométer hosszú Confederation Bridge-től.

Forrás: Dennis Jarvis / Wikipedia

Summerside

A déli oldalon található városka kakukktojás, mert nem kötődik Montgomery mesevilágához, ám érdemes ellátogatni ide, mert nem túl gyakori, hogy valaki rókamúzeumban járjon. Az International Fox Museum and Hall of Fame Summerside az írónő rókatenyésztő múltjának állít emléket.

A sorozatról és a Prince Edward-szigetről rengeteg érdekességet olvashatnak még a legnagyobb magyar rajongói oldalon, az Avonlea.hu-n, amit a cikkhez forrásként is használtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek