Így akadályoznák meg, hogy tovább hűljön a legendás tó vize

Az erdélyi Szovátán található Medve-tó vize egy ideje nyaranta kevésbé melegszik fel. A sóstó vizét nem termálforrások táplálják, hanem az alsó részén egy erősen sós vízréteg található, a patakok és a csapadék révén pedig a tó felső részén egy édesvízréteg alakult ki – írja a termalonline.hu.

A Medve-tó kedvelt fürdőhelyszín a gyógyulni vágyók számáraForrás: Shutterstock / Készítette: Andrus Ciprian

Mivel a két réteg nem keveredik, nyaranta a napsugarak hatására a sós réteg felmelegszik, viszont ezt fentről az édesvíz mintegy „leszigeteli", nem engedi gyorsan lehűlni. Ezt hívják heliotermiának és ezért tapasztalhatják azt a fürdőzők, hogy a tó vize a mélyebb részeken melegebb, mint a vízfelszínen.

Hantz Péter biofizikus vezetésével már egy ideje vizsgálják a problémát. A kutatásaikból kiderült, hogy a tó sóvesztése miatt a sós réteg egyre mélyebbre kerül. Szerencsére a folyamat visszafordítható, meg lehet emelni a sós és édesvizű réteg közötti átmeneti részt.

Hantz Péter szerint két megoldás létezik: a parajdi sóbányából szállított sót feloldanák a tó vizében, vagy a sós vizű Géra-forrás vizét vezetnék be a Medve-tóba, amivel két-három év alatt elérhető lenne a kívánt hatás.

A tó vize gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint jó hatással van a mozgásszervi betegségekre, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémákra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek