Megújult a Rákóczi fejedelmek rezidenciája Erdélyben

Befejeződött Erdélyben a gyalui várkastély felújítása, aminek eredményeként az épület újra teljes pompájában idézi több évszázados múltját. A tervek szerint a várkastély jövő év tavaszán nyílhat meg a látogatók előtt - tájékoztatta a Erdélyi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma az MTI-t kedden.

A Kolozsvár melletti gyalui várkastély műszaki átadására a közelmúltban került sor. A felújítás jövőre a kastélypark rendbetételével folytatódik. A cél az, hogy a gyalui várkastély Kolozs megye és Erdély fontos idegenforgalmi célpontjává váljon, megjelenítve az épületegyüttes évszázados történelmi szerepét.

A gyalui Rákóczi-Bánffy kastély még a felújítás előtti időkbőlForrás: koalicio.kastelyerdelyben.ro

A gyalui Rákóczi-Bánffy kastély országos jelentőségű műemlék történetének kezdetei a 13. századig nyúlnak vissza, amikor egy udvarházat említenek az írott források. A kastély mai négyszögű, sarkain hengeres tornyokkal megerősített alaprajza az 1540-es években jött létre, amikor az egyik utolsó középkori erdélyi katolikus püspök egy modern várat építtetett ki.

A vár legfontosabb átalakítására I. Rákóczi György idején került sor, a fejedelem a belső udvar régi épületeit lebonttatta és a várból kényelmes, reprezentatív kastélyt alakíttatott ki. Az épület a Rákóczi fejedelmek egyik legjelentősebb rezidenciájaként működött az 1660-as évekig, majd az 1830-as években a Bánffyak romantikus kastéllyá építtették át.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek