A legjobb gyógyvizes termálfürdők a Balaton környékén

Bár a Balaton partján lévő településeken nincsenek gyógyvizes fürdők, a tó vonzáskörzetében több olyat is találunk, melyek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a hideg, téli hónapokban. 

Sokan választják télen is a Balatont és környékét kikapcsolódásként, de még mindig a tél az év legkevésbé nyüzsgő időszaka. Ilyenkor a tóparti strandolás kilőve, inkább a meleg vizes fürdőket keressük. A Termal Online most azokat a termálfürdőket gyűjtötte össze, amelyek gyógyvízzel rendelkeznek és a Balatontól nem messze találhatók. Az alábbi felsorolt fürdők a tó nyugati részén tartózkodók számára rövidebb idő alatt elérhetők, míg a Balatonfüred-Balatonalmádi-Balatonkenese térségből több utazás szükséges a legközelebbi gyógyvizes fürdőkhöz.

Buzsák - Csiszta Fürdő

Csiszta FürdőForrás: Facebook / Csiszta Fürdő

Fonyódtól nem messze, nagyjából 5 kilométerre található a népszerű Csiszta Fürdő, viszont a Fonyód és Buzsák közötti utat nemrég lezárták, így a fürdő most Balatonfenyves irányából kisvasúttal közelíthető meg. A Csiszta fürdő decembertől átállt a téli nyitvatartásra, ami azt jelenti, hogy a hét minden napján 11 órától 17 óráig várja a fürdőzőket. A fürdőben jelenleg 5 medence működik, az erősen szénsavas csisztai gyógyvíz pedig kiválóan hat a reumatikus-, mozgásszervi-és nőgyógyászati betegségek esetén. 

Hévízi Tófürdő

Hévízi TófürdőForrás: Facebook/Hévíz Tófürdő

A patinás fürdő gőzölgő vizében ilyentájt különösen jól esik megmártózni, aki pedig fázósabb, az behúzódhat a benti részekbe. A fürdő Keszthely felől akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, illetve Balatonfüred-Balatonalmádi-Balatonkenese irányból Hévíz akár közvetlen buszjárattal is elérhető. A tó gyógyvize még a nagy téli hidegekben sem csökken 24 Celsius fok alá, és hatékony lehet reuma, csontritkulás, köszvény, pikkelysömör, gyulladásos ízületi-és nőgyógyászati betegségek esetén.

Igali Gyógyfürdő

Igali GyógyfürdőForrás: Igali Gyógyfürdő

A Kőröshegyi völgyhídtól 40 kilométerre található ez a sem nem túl kicsi, se nem túl nagy fürdő, amely egész évben üzemel. Az igali fürdő összesen 12 medencével rendelkezik, ezek közé tartoznak a beltéri és kültéri gyógyvizes és termálvizes medencék. Ezen kívül a létesítmény úszómedencékkel, gyermekmedencékkel és szaunákkal is rendelkezik. A jódos-brómos igali gyógyvíz reumás mozgásszervi panaszok, ízületi bántalmak és krónikus nőgyógyászati betegségek esetén is hatékonyan alkalmazható, emellett ivókúra formájában emésztési zavarok és anyagcsere betegségek esetén ajánlják.

Kehida Termál

Kehida Termál Gyógy- és ÉlményfürdőForrás: facebook / Kehida Termál

Hévíztől 15 kilométerre található a kehidakustányi Kehida Termál. A kénes gyógyvizet szabadtéri és benti medencékben is élvezhetjük. A komplexumban összesen 13 medence működik, a termálvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi, idegrendszeri, bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek esetén, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A fürdőben ritkán van karbantartási leállás, legközelebb december 20-án lesz, de csak egy napig fog tartani.

Marcali Gyógyfürdő

Marcali GyógyfürdőForrás: Facebook/Marcali Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont

Az ország egyik legújabb gyógyfürdője 14 kilométerre található a Balaton délnyugati részétől. A fürdő fedett része a téli szezonban is üzemel. A létesítmény 2022-ben kapta meg a gyógyfürdő címet. A fürdőben egy 25 méteres úszómedence, tanmedence, gyógyvizes ülőmedence, pezsgőfürdő és egy merülőmedence, szauna és gőzfürdő is a vendégek rendelkezésére áll. A nátrium-hidrogénkarbonátos, kloridos, fluoros gyógyvíz reumatikus problémák, gerinc, csípő-és térdízületi bántalmak, idegrendszeri panaszok, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas lehet. 

Zalakarosi Fürdő

Zalakarosi FürdőForrás: Zalakarosi Fürdő

Keszthelytől 34 kilométerre található Zalakaros, de az M7-es autópálya révén a tó más részeiről indulva is viszonylag gyorsan elérhető. A gyógy- és termálvilág részlegükhöz tartozó kinti gyógymedence egészen a téli tanítási szünet végéig használható. A gyógymedencék mellett ma már számos élménymedencét, szabadtéri és fedett élménymedencéket, szaunaudvart is találunk. A zalakarosi kénes gyógyvíz reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások, az autoimmun betegségek mozgásszervi vonatkozásainál is jótékony hatású, valamint hasznos izomfájdalmaknál, ízületi problémáknál és szív- és érrendszeri betegségek esetében is, ugyanis a kénes víz tágítja a koszorúereket. 

Forrás: Termal Online

A borítókép forrása: Facebook/Hévízi Tófürdő

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek