Osztrák szakemberek mentenék meg a romániai fürdőt, ahol Sisi is járt

Régóta lepusztult állapotban, elhagyatottan állank a Monarchia előkelőségei által kedvelt fürdőváros, a romániai Herkulesfürdő épületei, de egy lelkes önkéntesekből álló csoportnak köszönhetően osztrák szakemberek figyelmét is felkeltette az üdülőváros sorsa.

Bukaresttől 400 kilométerre, a Cserna völgyében található az Osztrák Császárság, majd később az Osztrák-Magyar Monarchia fontos építészeti hagyatéka: Herkulesfürdő, vagy román nevén Băile Herculane. A település természetes meleg, kénes forrásairól híres, amelyeket az ókori rómaiak és a Habsburg Birodalom előkelőségei is előszeretettel használtak. 1852-ben tett látogatása után Ferenc József császár azt mondta, hogy "ez a legszebb üdülőhely a kontinensen".

HerkulesfürdőForrás: Alex Streinu/shutterstock.com

Mára azonban szomorú látvány fogadja az oda érkezőket, Herkulesfürdő valóságos szellemvárossá vált, épületeinek nagy része erősen lepusztult állapotban van. A leghíresebb műemléke, a Sissi által is látogatott Szapáry-fürdő állapotairól a Ripost készített egy videót egy hónappal ezelőtt: betört ablakok, szétvert ajtófélfák, feltört márványlapok és elhagyatott Zsolnay szökőkút látványa fogadja a Monarchia egykori ékkövéhez érkezőket.

A termálfürdő mellett Herkulesfürdő történelmi üdülőhelyén olyan épületek találhatók még, mint a régi kaszinó és egy barokk villa, melyet Sissiről neveztek el, valamint van itt egy széles, macskaköves sétány, amelyet szállodákkal szegélyeztek, és amelyet egy Herkules-szobor díszít. A műemlék épületek egyike-másika esetében beindulni látszik a helyreállítási folyamat. A Business Magazin című gazdasági lap beszámolója szerint a Ferenc József Szálloda felújítása már el is kezdődött. Az 1862-ben átadott egykori elegáns szállót egy kolozsvári üzletember, Nicolae Capusan ötcsillagos szállodává tervezi fejleszteni, a tervek szerint pedig 2026-ra ez lesz Herkulesfürdő legelegánsabb szállodája - írja a Magyar Nemzet.

"A Szapáry-fürdő francia reneszánsz stílusú, kupolás épülete Alpár Ignác műve, az ő nevéhez fűződik a budapesti Városligeti tó partján fekvő, a magyar építészet történetét épületmásolatokkal ábrázoló történelmi épületcsoport tervezése is, amelyet legjellemzőbb részéről Vajdahunyad várának neveznek. A fürdő – amelyben Ferenc József császár és Erzsébet császárné, azaz Sisi is járt – felkerült az Európa hét legveszélyeztetettebb nevezetességét tartalmazó 2022-es listára is, és állapota ma is egyre romlik. 2019 februárjában beomlott a Szapáry-fürdő tetőzete, nemsokára az épület egyik tartóoszlopa is megroggyant."

HerkulesfürdőForrás: Wikipédia

Jelenleg egy temesvári építészekből álló önkéntes szakmai egyesület, a Herkules-projekt foglalkozik a fürdő megmentésével, amely adománygyűjtő kampány keretében próbálja összeszedni a szükséges pénzt. Nekik köszönhetően osztrák szakemberek figyelmét is felkeltette az épület és az üdülőváros sorsa. Az osztrák műemlékvédők annak lehetőségét keresik, hogyan vállalhatnának részt a fürdőépület megmentésében, amelyet az üdülővárossal együtt történelmileg és kulturálisan egyaránt közel éreznek magukhoz. Célként fogalmazták meg azt is, hogy Herkulesfürdőt felterjesszék az Európa legszebb fürdővárosait összesítő UNESCO-listára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek