Kiváló minőségűek a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek, mutatjuk a kevés kivételt

Az Európai Unió értékelése szerint a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást. Folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az elmúlt évben a kifogásolt kategóriába mindösszesen 3 természetes fürdővíz esett.rendszere alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

Amint kicsit jobban felmelegszenek tavaink, folyóink, úgy özönlik el a fürdőzni vágyók - illusztrációForrás: Révész Gábor fotói / Körös-torok / FB

Az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak - Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand (makói Maros Kalandpart; soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand) került.

A közlemény kitér arra, hogy az EU jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló. Az előző évhez képest 107 újonnan nyitott fürdőhellyel bővült a strandok listája, ezek közel 35 százaléka Lengyelországban nyílt. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek