Itt tilos a dohányzás - Mutatjuk az országokat, ahol nem szabad rágyújtani

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31-e a Dohányzásmentes Világnap, mely elsősorban a dohányzás veszélyeire, szövődményeire hívja fel a figyelmet. De mely országokban vannak a legszigorúbb dohányzási tilalmak? Mi utánajártunk!

Mexikó

Mexikóban korábban a dohányzási tilalom csak a tömegközlekedési eszközökre, bárokra, munkahelyekre és éttermekre vonatkozott, ám idén január 15-től a kormány kiterjesztette a jogszabályt minden beltéri és kültéri közterületre, például szállodákra, üdülőkre, strandokra, parkokra és minden olyan helyre, ahol a gyerekek is megfordulnak. Az egyetlen legális hely a dohányzásra Mexikóban magánlakásokban vagy privát kültéri helyiségekben lehetséges. 

Mexikóban január óta vezettek be szigorúbb intézkedéseketForrás: Shutterstock/Filippo Carlot

Az országban jelenleg a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye van. Azok a turisták, akik nyilvános helyen gyújtanak rá, nekik 50 és 300 dollár közötti pénzbírságot kell fizetniük, illetve akik megtagadják a szankciókat, akár 36 órás börtönbüntetést is kaphatnak. Szigorították az elektronikus cigarettára vonatkozó szabályozást is. Ezek az eszközök nem importálhatók, nem értékesíthetők és nem használhatók a közterületeken. 

Costa Rica

Costa Rica-ban 2012 óta dohányzási tilalom vanForrás: Shutterstock/Golden Brown

2012 óta Costa Ricában is az egyik legszigorúbb dohányzási szabályozás van érvényben. A jogszabályok szerint tilos dohányozni taxikban, buszmegállókban, edzőtermekben, középületekben, bárokban, kaszinókban és munkahelyeken. Ezenkívül tilos a dohányzás minden zárt épületben, és külön „dohányzóhely" sem megengedett. 

Spanyolország, Barcelona

A legtöbb spanyol strandon már tilos a dohányzásForrás: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Barcelonaban betiltották a dohányzást a strandokon, hogy megakadályozzák a cigarettacsikkek szemetelését. Az ország 3514 strandja közül több mint 100-ra tilalmat vezettek be tavaly július 1-jén, beleértve a Costa del Solt és a Baleár-szigeteket.

Új-Zéland

A cél, hogy minél kevesebb fiatal gyújtson ráForrás: Shutterstock/Aleksandr Yu

Új-Zélandon 2023-tól minden évben megemelik a dohányzás alsó korhatárát. A cél, hogy a most 14 éves és annál fiatalabb korosztály soha többé ne vásárolhasson legálisan cigarettát, és az ország 2025-re teljesen „füstmentes" legyen. A jogszabály emellett csökkenti a dohánytermékekben megengedett nikotin mennyiségét, és 90%-kal redukálja a dohányt árusító kiskereskedők számát.

A cigaretta rendkívül káros a fiatalokra is"Forrás: Shutterstock/Zabavna"
A dohányzás káros hatásai
A magyar emberek különösen ki vannak téve a dohányfüst káros hatásainak, hiszen a dohányzási szokások terén dobogósak vagyunk az Európai Unió állampolgárai között. A világon több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, a dohányfüst egészségre káros összetevői pedig megközelítőleg 7 millió ember halálát okozzák évente a világon, köztük közel 900 ezer esetben a passzív dohányzás, azaz a mások által szívott dohánytermékek füstjének belégzése bizonyul végzetesnek. A dohányfüst több ezer különböző vegyületet tartalmaz, ezek közül pedig 250-ről ismert, hogy károsan hat az emberi szervezetre.

A dohányzás miatt könnyebben kialakulhat:
szív-és érrendszeri betegség
stroke
légzőszervi megbetegedések
tüdőrák
egyéb daganatos megbetegedések

A dohányzásról leszokni nem könnyű, de nem is lehetetlen. A leszokás igényelhet néhány hónapot, de eltarthat akár évekig is. Aki kellően elszánt, az segítheti a leszokást rendszeres mozgással, életmódváltással vagy gyógyszer segítségével, melyek kezdetben negatív tüneteket (sóvárgás, türelmetlenség, ingerlékenység, alvási problémák) produkálnak, de ezek hamar elmúlnak és helyet adnak egy jobb életminőségnek.

Forrás: theguardian.com, euronews.com, globalnews.ca, hazipatika.com, vavo.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek